Новини от област Стара Загора и България

Учениците в Стара Загора остават на онлайн обучение неизвестно докога

Учениците в Стара Загора остават на онлайн обучение неизвестно докога
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Причината е, че не е пристигнала доставката на тестове за 15 области от страната

Стара Загора е една от 15-те области в страната, в които не са доставени тестове учениците от начална училищна възраст. Затова учениците от 1-ви до 4-ти клас в тези области ще продължат да се обучават онлайн, докато пристигнат поръчаните от Министерството на здравеопазването още 200 000 щадящи теста за COVID-19. Към този момент тези тестове не са налични в базата на БЧК в с. Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени.

Областите, които остават на онлайн обучение засега са Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област.

В останалите 13 области малките ученици, чиито родители са съгласни те да бъдат тествани два пъти в седмицата, ще могат да се върнат в клас още утре, сряда, 10 ноември.

През миналата седмица Министерство на здравеопазването избра два вида антигенни тестове за ученици с проба от слюнка и сключи договори с двама дистрибутори за общо 400 000 броя. Единият доставчик изпълни ангажимента си за 200 000 теста, които веднага бяха разпределени във въпросните 13 области, включително в София град. Вторият достачвик обаче се бави с изпълнението на поръчката.

Родителите и учителите в Стара Загора и останалите области без тестове, ще бъдат уведомени веднага, щом доставката пристигне и ще имат поне два дни предварително, за да се подготвят за възстановяване на присъственото обучение за децата от I до IV клас.

Коментари към новината

Още новини от Здраве