Новини от област Стара Загора и България

Водачът на листата на "БСП за България"

Георги Гьоков: Мечтата ми е Стара Загора да стане високотехнологична област

Георги Гьоков: Мечтата ми е Стара Загора да стане високотехнологична област
Съдържание от Коалиция БСП за България Съдържание от Коалиция "БСП за България"

Георги Гьоков е водач на листата на Коалиция „БСП за България” в Старозагорски регион – експерт в социалната сфера, автор на редица законопроекти в 42-ро, 43-то, 44-то, 45-то и 46-то Народно събрание, член на Изпълнителното бюро и на Националния съвет на БСП.

 - Г-н Гьоков, имахте възможността да се срещнете с избирателите по места. Кои са проблемите, които хората от регион Стара Загора поставят пред Вас?
- Ситуацията на тази предизборна кампания е сложна, заради новите ограничителни мерки в пандемията. От 7 години съм народен представител, преди това бях общински съветник и познавам проблемите на хората в региона.

Най-големият проблем е свързан с неадекватните действия на управляващите до момента по отношение на „зелената сделка” и комплекса „Марица Изток“. На север в областта поставят въпроси, свързани с оръжейната промишленост и необходимост от подкрепа от страна на държавата.

От друга страна са проблемите на розопроизводителите. Те ни информират за нелоялна конкуренция, за проблеми при изкупуването и преработката на розовия цвят, на розовото масло. Хората питат за тунела под Шипка, за връзката с АМ Тракия. Питат защо единствената връзка, която има Стара Загора с магистралата, е в безобразно състояние.

- Какви мерки предлага БСП за справяне с проблема с ковид кризата, който се задълбочава все повече?
- Ковид кризата до голяма степен се дължи на бездействието на управляващите през последните 12 години, на критичното състояние на здравеопазването в България. Нашите мерки в първите 100 дни на бъдещото правителство включват спешен анализ на причините за високата смъртност от ковид. Целта е на базата на този анализ да подготвим адекватни мерки.

За нас ваксинирането е доброволен избор. Ще направим силна насърчителна кампания за ваксиниране срещу вируса. Ако участваме в новото правителство, ще засилим ролята на личните лекари в кампанията по наблюдение, лечение и ваксиниране срещу ковид. Като че ли сега те се хвърлят в битката неподготвени.

В здравеопазването в средносрочен и дългосрочен план сме за нов модел – да се приемат нормативни промени за премахване на статута на търговски дружества на държавните, университетските и общински лечебни заведения, въвеждане на електронно персонално медицинско досие, здравна карта. Трябва да се приеме Наредба за реално остойностяване на медицинските дейности в цялата система на здравеопазването, тъй като сега има аномалии.

Само ние предвиждаме в законовите норми и законодателството, в здравеопазването да се въведе понятието „защитено лечебно заведение“ за отдалечените и планински райони. Въпросът с кадрите в здравеопазването също е много тежък. Тук също имаме предложение да се финансират от държавата специализации, включително и в чужбина, срещу ангажимент за работа в държавните болници минимум 5 години.

- Какви мерки предлага „БСП за България“ за преодоляване на проблема с високите цени на тока от най-бедните домакинства?
- Мерките ни срещу задълбочаващата се енергийна бедност се базират на проучването ни на опита на всички европейски държави. Предвиждаме спешна целева подкрепа за семейства с ниски доходи - месечна субсидия от 200 кВтч до края на отоплителния сезон. Целта е нито едно семейство да не остане на студено през зимата.

Предвиждаме облекчаване на хората при плащане на сметките за ток чрез схема за отложено плащане. Друго решение срещу енергийната бедност е да се намали ДДС на крайните цени на ток, газ и парно за потребителите от 20% на 9 %. В бюджетите на училища и социални заведения заложените цени на тока са на база на миналогодишните.

Затова планираме с новия бюджет да бъде компенсирана тази разлика за държавните и общински заведения, които предоставят публични услуги. Ще реализираме и мерки за преразпределение на свръхпечалбите на производителите и търговците на електроенергия, като създадем специален фонд, в който ще се събират необходимите средства за компенсация.

Ще влязат в ход законодателни промени, които да регулират дейността на енергийната борса с възможност за сключване на дългосрочни договори от страна на бизнеса, завършване на газовата връзка с Гърция. На нашето внимание винаги е стояла възможността за изграждане на нови ядрени мощности, но не за сметка на комплекса „Марица Изток“.

- Председателствахте Комисията по труда, социалната и демографска политика в НС. Какво успя да свърши за краткото си време тази комисия и какво предстои?
- Безхаберието в 45-то и 46-то НС свършиха много лоша услуга на политическите партии и най-вече нанесоха вреда на българите. В 45-тото НС не бяха създадени никакви комисии, а в 46-то много късно бяха създадени комисиите заради политически пазарлъци. Краткото време не предполагаше да бъдат приети законодателни промени в социалната сфера.

Успяхме да направим единствено актуализация на бюджета. Благодарение на нея пенсионерите получиха 120 лв. до края на годината, както и преизчисляване на пенсиите с новия коефициент на тежест. Моето мнение е, че тези 120 лева не трябва да се дават под формата на пенсия. Те са по-скоро подкрепа за хората в пенсионна възраст и трябва да бъдат за сметка на социалната система.

Нашето предложение беше да се преизчислят пенсиите със средно осигурителен доход за 2018 г. Беше приет друг подход - преизчислението да се извърши, като тежестта на 1 година осигурителен стаж се вдигне от 1,2 на 1,35%. Според нас трябваше паралелно да се приложат и двете преизчисления.

Записали сме в краткосрочната си програма, че трябва да се търси консенсус между партиите за преизчисляване на пенсиите по нашия начин – със средно осигурителен доход за 2018 г., което ще намали драстичната разлика между старите и нови пенсии.

- Кои са най-важните реформи, които трябва да се направят в социалната сфера?
- Навлезли сме в тежка социално-икономическа криза и това ни задължава за адекватни действия. Предвиждаме мерки срещу растящата бедност и демографската криза – традиционни, но осъвременени мерки на левицата - въвеждане на семейно подоходно облагане.

Нашето предложение за намаляване на данъчната основа на единия работещ родител с 550 лв. за всяко дете е много добра мярка. Тя ще остави по 55 лв. месечно за всяко дете в семейството. Предвиждаме еднократна помощ за второ и трето дете – 6500 лв. или пък 10 минимални заплати, при условие че родителите са работили 24 месеца, безплатни лекарства за децата до 14 години. Планираме намаляване на ставките на ДДС с 9% за основните храни от малката потребителска кошница.

- БСП заяви ясно своята по отношение бъдещето на комплекса „Марица Изток“. Как депутатите Ви в следващия парламент ще отстояват тази позиция?

- Запазването на значимостта на „Марица Изток“ за енергийната сигурност на страната е реалистична и постижима в следващия мандат на 47-то НС. В Плана за развитие и устойчивост няма много решения за комплекса, за съжаление. Силно се надявам, че дори и да е изпратен плана, той ще бъде отворен за промени. През 2019 г. Общинската организация на БСП прие декларация, в която настояваме да се удължи максимално срока на комплекса, включително до оползотворяването на целия ресурс на въглища, като през това време се обедини научния потенциал за търсене на решения за улавяне на въглеродния двуокис. Ангажиментът ни продължава, ще направим така, че българската наука да се финансирана достатъчно в търсенето на научни решения за комплекса.

- Реално ли е и след 20 години регион Стара Загора да остане енергийното сърце на България?
- На малко градове се дава възможност за рестарт на икономиката. На Стара Загора се дава тази възможност заради зелената сделка и последствията от нея. Регионът има възможност да се превърне във високотехнологичен индустриален център, запазвайки потенциала на комплекса „Марица изток“. Това е моята мечта за бъдещето на Стара Загора, която ще отстоявам.

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари към новината

Още новини от Политика