Новини от област Стара Загора и България

Парламентарни избори 2021

511 са избирателните секции в Старозагорско, от тях в 364 се гласува машинно

511 са избирателните секции в Старозагорско, от тях в 364 се гласува машинно
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Болните от ковид и карантинираните подават заявления за участие в изборите и на 14 ноември

В Старозагорска област има 511 избирателни секции във връзка с предстоящите избори на 14 ноември. От тях в 364 ще се гласува машинно , а в 147 – с хартиени бюлетини. В 156 избирателни секции ще се гласува с 2 машини. Това съобщи за Divident.EU председателят на РИК Златина Йовчева.

С хартиена бюлетина ще гласуват във всички секции, в които по избирателен списък са по-малко от 300 души. Всички секции, на които в предходните избори са гласували над 350 души, ще гласуват с 2 машини.
От машина към хартия В секциите на машинно гласуване се преминава към хартиена бюлетина само ако машината се повреди, така че тя не може да се върне към работен процес.
Преминаването от машинно към хартиено гласуване става само с решение на РИК, след като бъдат уведомени от съответната СИК. Всички разписки, които гласоподавателите получават от машините, ще се пускат в 1 кутия. При гласуване с хартиена бюлетина, те се пускат в отделна изборна кутия – съответно за президент и вицепрезидент и  за народно събрание.

Подвижни СИК Болните от ковид или такива, които са под карантина, ще могат да подадат заявления за гласуване чрез подвижна ковид секция и в самия ден на изборите. Ще бъде разкрита ковид секция при подадени поне 7 заявления. Заявленията могат да се подадат по електронен път през сайта на РИК или на ЦИК. В Стара Загора вече е ясно, че ще има разкрита подвижна ковид секция. Днес в РИК са получили заповед от директора на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, че ще има избирателна секция за хората в ковид отделенията на болницата. От РИК очакват информация за разкриване на избирателни секции и от частните и общински болници, на територията на които има ковид отделения. Те трябва да издадат заповед, че ще има секция на тяхна територия, за да може общините да определят номерацията и.

Днес изтича срокът, в който лицата с увреждания трябва да подадат заявления за включване към подвижните ковид секции. Необходими са минимум 10 подадени заявления от хора с увреждания, за да бъде сформирана такава секция.
До този момент е ясно, че подвижни секции за хора с увреждания в Старозагорски регион няма да има в Опан, Гълъбово и Мъглиж.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика