Новини от област Стара Загора и България

Актьори засадиха предпремиерно вишнева градина край старозагорския театър

824 01/11/2021 15:00 Култура Сцени
Актьори засадиха предпремиерно вишнева градина край старозагорския театър
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Актьори от Драматичен театър "Гео Милев" засадиха 7 вишневи фиданки от рода Prunus serrulata - Kanzan в зелените площи зад сградата на театъра. Така участниците в най-новата премиера "Вишнева градина" на старозагорския театър, която предстои да видим на голяма сцена на 4 ноември (четвъртък) от 19 часа, отбелязаха Деня на народния будител и символично приканиха старозагорци да гледат представлението по класическата творба на Чехов.

Засадените вишневи дръвчета са от вид на така наречената японска вишна, на която в Страната на изгряващото слънце има посветен специален празник. В залесителната акция се включи и режисьорът на постановката Бина Хараламбиева.

„Идеята дойде от Мария Пенчева и когато тя го сподели с нас целият състав единодушно решихме да засадим тази цветна градина“, разказа актьорът Христофор Недков, който преди това здраво се потруди с лопатата. Актьорите получили съдействие от зам.-кметът по културата Милена Желева, която заедно с отдел "Озеленяване" успели за два дни да осигурят фиданките и да разрешат тяхното засаждане.

Младите вишни най-вероятно ще цъфнат още напролет, а след години могат да достигнат дори до височина 10 метра и наистина да се превърнат в красива вишнева градина. 

Актьорите си пожелаха старозагорската вишнева градина зад театъра да се превърне в емблематично за Стара загора артистично пространство.

Спектакълът e по режисурата на Бина Харалампиева, сценографията и костюми - Теодора Лазарова, музиката - на Асен Аврамов, фокуси- Ронсо и действащи лица Елена Азалова, Илина Илиева, Мария Пенчева, Христофор Недков, Иван Колошев, Цветомир Черкезов, Ивелин Керанов, Светла Тодорова, Стефан Борисов, Жоро Райчев, Мария Енева, Стефан Делев, Кольо Стайков и Веселин Ангелов.

Спектакълът ще се играе и на 8 и 17 ноември, а билетите вече са в продажба.

Припомняме, че съвсем скоро ще стартират ремонтни дейности за цялостно обновяване на емблематичната сграда на Драматичен театър „Гео Милев“, която е и паметник на културата.

Коментари към новината

Още новини от Култура