Новини от област Стара Загора и България

Днес е 1 ноември – Денят на големите българи

1082 01/11/2021 08:00 Духовност Личности
Днес е 1 ноември – Денят на големите българи
Divident.€U Divident.€U

Днес, 1 ноември, България празнува Денят на народните будители – един различен празник, посветен на онези българи, отдали живота си за духовното израстване на своите съвременници без сметка за това какво дават от себе си и какво ще получат.

Будителите на националния дух народът ни свързва с процесите на отхвърляне на османското владичество и зараждането на националноосвободителното движение. Защото след пет века потисничество на духа, малцина са били онези, които са имали смелостта да се превърнат в просветители, в книжовници и революционери. Будителите на българския дух проглеждат далеч зад хоризонта на установеното битие, успявайки да запалят искрата на знанието у хората около себе си с мечтата за промяна, за прогрес и за духовно израстване.

Един от първите образи на български будител в народното съзнание става Свети Иван Рилски заради своята всеотдайност, любов и грижа към всеки човек, когото дарявал с мъдростта си и с безкрайната си любов към България и българското.
С годините българския народ започва да канонизира като свои будители онези личности, които водят младите поколения към просвещение, образование, книжовност и решимост за национално освобождение и идентичност.
Затова едни от първите почитани будители на българския народ са учителите. И до днес българското учителство остава олицетворение на будителството.

Денят на народните будители отдава своята почит и към хората на науката – към онези, които надграждат наученото и не спират да търсят отговори, за разчупват, да надграждат и дори да отричат установените знания и постулати, давайки път на нови открития.

В Деня на народните будители отдаваме своята почит и към творците – онези хора на духа, които чрез изкуството имат таланта да изразят човешкия стремеж към свобода и съзидание.

В Деня на народните будители почитаме онези общественици, отдали живота си, без мисъл за материално облагодетелстване, за развитието на гражданското общество и за съхранението на българския дух, вяра, традиции и обичаи.

Така се ражда и традицията на името на своите будителите българите да кръщават улици, читалища, площади, училища и университети, дори градове и села.

Така Денят на Св. Иван Рилски постепенно се превръща в Ден на народните будители – в празник на големите български водачи – на големите българи.

По време на комунизма честването на Деня на народните будители е отменено, като едва 36-тото Народно събрание през 1992 година възстановява празника и определя 1 ноември за неприсъствен ден във всички училища и университети в България.

И днес в чест на народните будители на България пред парадния вход на Президенството ще бъде издигнат с тържествен ритуал националният флаг при смяната на караула – една традиция, установена през 2002 година.

Честит празник, будители на българския дух!

Коментари към новината

Още новини от Духовност