Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Ресторантьори блокираха движението заради "зелените" сертификати

Ресторантьори блокираха движението заради зелените сертификати
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Мярката "зелен" сертификат ще доведе до фалит на повечето заведения, смятат от бранша

Десетки собственици на заведения, фитнес клубове, хотели, както и техни служители се включиха в протест срещу „зелените“ сертификати в Стара Загора.
Те се събраха пред Областна администрация, след което потеглиха към бул. „ Патриарх Евтимий“ и блокираха движението за повече от час.
Протестиращите скандираха „Всеки ден ще е така до победата“ и носеха в ръце плакати : „Всеки има право на труд“, „ Човек има нужда от здраве. Фитнесът е здраве“ и др.

Не съм съгласен с въвеждането на зелените сертификати, затова съм тук, казва собственикът на кафене „Карамел“ в Стара Загора – Стелиян Митев. Той пита като какъв трябва да иска „зелени“ сертификати от клиентите си? Собственикът настоява при въвеждането на сертификатите, всички собственици на заведения да получат заповед от РЗИ, в която да е опоменато, че те трябва да изпълняват ролята на контролни органи и да изискват от клиентите подобни документи.
Колегата му Красимир Димов, който работи в ресторант „Антъни“ смята, че по-добре ще бъде да влезе в сила мярката „локдаун“, защото това означава пълно затваряне и правителството ще трябва да поеме конкретни ангажименти към хората, които остават на улицата. „При предния локдаун сменихме целия персонал, сега вече трябва да затворим. Хора не влизат в заведенията“, казва Димов.

С тези „зелени“ сертификати всички заведения са празни. Стоим по цял ден. Персоналът е повече от клиентите, казва и Красимир Безов, сервитьор от ресторант-градина „Леон“. В заведението са ваксинирани всички 30 служители. Клиенти обаче няма. „Хотелиерството и ресторантьорството в България вече загива. Повечето му колеги напускат бранша и търсят възможност за препитание в други сектори“, допълва Красимир Безов.

По данни на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора, протест се провежда днес в над 40 града в страната. „Втората стъпка е всички тези градове да излязат на протест в София. Някой трябва да понесе политическата отговорност за това и смятам, че политиците трябва да спрат в момента предизборната си кампания, да излязат и да кажат това, което трябва да чуем“, казва председателят на сдружението Вени Петрова.
Според нея бизнесът отдавна е на ръба. Във фактически фалит според Вени Петрова са поне 30% от заведенията. При тази галопираща инфлация, няма колега, който може да издържи, допълва тя.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество