Новини от област Стара Загора и България

На сесията на 28 октомври

Общинските съветници гласуват продажбата на плажа на Старозагорските бани

15626 27/10/2021 16:21 Икономика Финанси
Общинските съветници гласуват продажбата на плажа на Старозагорските бани
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Пазарната оценка на обекта е в размер на 1 милион и 167 хиляди лева без ДДС

Общинските съветници на Стара Загора ще гласуват на утрешната сесия дали да бъде продаден чрез търг плажа на Старозагорските минерални бани, както и каква да бъде първоначалната тръжна цена на обекта.

На предходното заседание на местния парламент трябваше да се гласува отдаването под наем на общинския плаж, но точката беше отхвърлена заради заявен интерес към закупуване на обекта.

"Подготвихме за тази сесия всичко необходимо за обявяване на търг за продажба на имота", съобщи за Divident.EU зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова.

Тя припомни, че процедурата включва определяне на начална тръжна цена на обекта от Общинския съвет. След това кметът трябва да излезе със заповед кога да се проведе търга. Обявява се датата в сайта на общината. Всеки, който купи документи, може да се яви на конкурса. Търговете са публични и са отворени за всеки, който иска да присъства, припомниха от общинското ръководство.

Във връзка със заявения интерес към имота ръководството на Община Стара Загора е възложило изготвяне на пазарна оценка от независим оценител. Тя е изготвена от инж. Стоянка Манолчева-Николова и е в размер на 1 167 200 лева. Цената на земята с подобрения е 64,79 лв/кв.м, а за сградите – 13,28 лв./кв.м. Определените цени са без ДДС. Данъчната оценка на имота е 65 677 лв.

Плажът на Старозагорските бани е построен в този си вид  преди повече от 60 години. Той не е бил обект на реконструкция и модернизация. „Техническото състояние на сградите е лошо и в този си вид, те са негодни за експлоатация. Техническото състояние на басейните е лошо, необходим е основен ремонт на довършителните работи, за да отговаря на действащите технически норми“, е записано в предложението на ръководството на общината до местния парламент.

В имота влизат 4 сгради, както и три плувни басейна - най-големият с площ от 995 кв.м, средният с площ от 297 кв.м и малък – 185 кв.м.

Община Стара Загора обяви търг за имота и преди няколко години, когато отново е имало интерес към обекта. Тогава обаче никой не се яви на търга, напомнят от общинското ръководство.

Коментари към новината

Още новини от Икономика