Новини от област Стара Загора и България

Общинските жилища в Стара Загора са намалели със 152 за 10 години, твърдят общински съветници

Общинските жилища в Стара Загора са намалели със 152 за 10 години, твърдят общински съветници
Divident.€U Divident.€U

Парите, постъпили от продажба на общински жилища да се използват за наличния фонд, настояват от БСП

Общинските апартаменти и къщи в Стара Загора са намалели със 152 за десетина години. В началото на 2021 г. те са били 622, в т.ч. 604 апартамента и 18 къщи. В бюджета за този период е постъпила значителна сума от продажбата на общинска недвижима собственост. Това съобщават общинските съветници от БСП в местния парламент. Според тях средствата от постъпилите продажби са били изразходвани за покриване на различни разходи. „Нашето мнение е, че постъпленията от продажбата на общински жилища трябва да се разходват основно за задоволяване на жилищните нужди на нашите съграждани“, коментира общинският съветник от БСП Галина Господинова, член на Комисията по социална политика в местния парламент.

От левицата са внесли в общинския съвет предложение,  Община Стара Загора да започне активно да привлича млади специалисти, като провежда активна политика в тази посока. Такива специалисти са необходими в сферата на икономиката, на здравеопазването, образованието и др. сфери. Важен фактор, за да се случи това е наличният жилищен фонд.

Това означава Общината да строи или закупува нови жилища не само за социално слаби граждани, но и да разполага с квартири, които да се предоставят при определени условия на млади експерти. Към настоящия момент обаче наличната база на общината не може да реализира тази цел, казва председателят на групата на БСП в местния парламент – проф. Иван Върляков. Във внесеното предложение на левицата се посочва, че парите от продажбата на общински жилища трябва да бъдат предназначени за изграждане, закупуване на нови и за ремонт на наличния фонд.
Социалистите се ангажират да внесат и предложения за промяна на съответните подзаконови нормативни актове на Общинския съвет. Предложението им до местния парламент и до кмета на община Стара Загора, е подписано от проф. Иван Върляков, Валентина Бонева, Галина Господинова, Даниела Лекина, Илка Петкова, Климент Пенчев и д-р Мариус Кирков.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество