Новини от област Стара Загора и България

Турнирът "Математика без граници" празнува 20 години от създаването си

Турнирът Математика без граници празнува 20 години от създаването си
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

20 години след първия турнир "Математика без граници", създаден по идея на издателя на вестник „Математическа поща“ Любомир Любенов и преподавателя по математика Мустафа Йозтюрк и кмет на район Гьорече в Измир, Турция, първият победител в състезанието Венелин Горнишки пише софтуер за управление на зарядни станции за електромобили в световната компания Ampeco.

Така на 28 октомври 2001 г. в Измир се ражда едно математическо състезание, което създава математически таланти вече две десетилетия.

Журито на първия турнир в състав Олег Текбаш, Хасан Коркиас и Мехмед Узун предлагат 7 задачи на състезателите от България и Турция. А България е представлявана от ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ - Стара Загора и Американския колеж в София. Първи победители в турнира стават Венелин Горнишки от Американски колеж в София с 64 от 70 възможни точки, следван от Екин Узун с 57 точки, Фират Кияк и Хюсню Ердюсемечи с 50 точки.

В отборното класиране първи стават учениците от Американския колеж в София, следвани от учениците от Турския колеж в Измир и представителите на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора.

Следващите издания на „Математика без граници“ се провеждат в Казанлък, Вроцлав (Полша) и отново в Измир. С утвърждаването на турнира са свързани и имената на няколко математици от Стара Загора - един от тях е почетният гражданин на Стара Загора и преподавател по математика Светлозар Дойчев, също Таньо Танев – експерт по математика до 2009 г., както и Христо Лесов – автор на най-тиражираните сборници по математика в България.

Първите победи на двукратния световен шампион по математика Николай Белухов, който към днешна дата е в топ 100 на света с два златни и един сребърен медал, започнаха от „Математика без граници“ в Измир, спомня си Любомир Любенов. В Измир Белухов печели голямата награда на турнира връчена му от проф. Исмихан Байрамуглу – алтън с лика на Мустафа Кемал Ататюрк.

12 години по-късно форматът и името на турнира "Математика без граници" (Mathematics without Limits) е заменен с "Математика без граници" (Mathematics without Borders), стъпвайки на петте континента.

Днес, 20 години по-късно, победителят от първото издание Венелин Горнишки си спомня интересни детайли – как в деня на състезанието се е събудил по българско време и как ръководителя му Ивайло Кортезов нетърпеливо се е гмурнал в Егейско море. „Беше ми доста притеснено тъй като беше първо излизане от България. Опитвах се да науча каквото мога от местния език и успявахме да си напазаруваме в местния магазин. Състезанието беше леко като рутина. Сядам, чета задачи, пиша решения до колкото мога и накрая предавам и излизам да подишам на спокойствие. Или съм се справил или не и това е. Оказа се че сме били подготвени достатъчно добре".

Коментари към новината

Още новини от Образование