Новини от област Стара Загора и България

Радев с критика за начина на въвеждане на "зеления" сертификат

860 24/10/2021 13:02 Общество България
Радев с критика за  начина на въвеждане на зеления сертификат
Divident.€U Divident.€U

На хората не беше дадено достатъчно време да се адаптират към новите мерки. По тази причина, разбираемо, те предизвикаха стрес и възмущение у българите, каза днес на среща със служебните министри президентът Румен Радев. Той разкритикува начина на въвеждането на сертификата  и потърси отговор на някои от поставяните от хората въпроси. „Децата и техните родители, които прекараха година и повече затворени вкъщи са най-ощетени от предприетите в момента мерки. Затова очаквам ваш приоритет да бъде най-бързото връщане на децата в клас, особено от първи до четвърти клас при гаранция за здравето на учениците и учителите“, каза президентът.

Той постави и въпроса с обещаните от правителството безплатни тестове, като подчерта, че на много места хората са принудени да ги заплащат и настоя възможно най-бързо да се проверят фактите и да се осигурят безплатни тестове.
Радев каза пред служебните министри, че трябва да се проучи опита и възможността за издаване на сертификат срещу антитела, както и да се дадат указания към личните лекари и болници за ваксиниране на хора със специфични заболявания. Другият поставен въпрос на срещата със служебното правителство беше за пълноценния контрол върху предприетите от държавата мерки срещу коронавируса.

„Ваксинирането не трябва да бъде принудителен акт, а доброволно решение на хора, които не само се грижат за здравето си, но и осъзнават своята отговорност към близките и обществото. Всеки има право на лично мнение, но статистиката не се интересува от мнението на всеки един поотделно. Тя ясно показва, че най-надеждната защита срещу този вирус е ваксинирането. Не бива да оставяме съдбата си на произвола на късмета“, призова президентът.
Той допълни, че ситуацията в страната е напрегната. Въпреки прилаганите мерки, през последните дни броят на заболелите и починали българи остава тревожно висок.

Коментари към новината

Още новини от Общество