Новини от област Стара Загора и България

Дават гратисен период на бизнеса за "зелените" сертификати

Дават гратисен период на бизнеса за зелените сертификати
Divident.€U Divident.€U

Във връзка с постъпили предложения от бизнеса и браншови организации относно въвеждането на зеления сертификат, Министерството на здравеопазването е взело решение до понеделник, 25 октомври, да се даде гратисен период, по време на който - в случай на установени при проверка нарушения, няма да бъдат налагани глоби, а единствено ще бъдат издавани предписания.

За да бъдат подпомогнати обектите, чиито служители трябва да отговарят на изискванията за зелен сертификат, регионалните здравни инспекции ще предоставят на управителите им безплатни антигенни тестове.
„По този начин ще ги улесним да се включат в процеса по прекъсване на епидемичната верига и по излизане от тежката ситуация, в която се намираме“, посочи министър Кацаров. Здравният министър коментира, че по отношение на държавната администрация на този етап се обмисля единствено „зелен сертификат“ да се изисква от служителите, които обслужват директно граждани.

Безплатни тестове ще бъдат предоставени на всички лаборатории, като регионалните здравни инспекции ще сключват договори с тях, а в договорите ще е фиксирана пределна цена за вземане на проба.

Коментари към новината

Още новини от Здраве