Новини от област Стара Загора и България

В София

Около 3 000 работодатели и работници протестираха заради високата цена на тока

812 19/10/2021 16:55 Икономика Бизнес
Около 3 000 работодатели и работници протестираха заради високата цена на тока
Divident.€U Divident.€U

Държавата е съгласна да компенсира бизнеса

Около 3 000 работодатели и работници от страната протестираха днес в столицата заради високата цена на тока. Те бяха представлявани от работодателските организации и синдикатите. Протестът затвори за около 2 часа бул. "Цар Освободител" и "Дондуков".
„Когато се обединят работодатели и синдикати, това е много сериозен сигнал“, коментира директорът на старозагорското предприятие „Прогрес“ – Славин Янакиев, който се включи в протеста в София заедно с работниците от машиностроителното предприятие. От Старозагорски регион се включиха също „Наталия“, „Хранинвест Хранмашкомплект“, M+ С Хидравлик и др.

Недоволните настояват 75% от свръхпечалбите на енергийните дружества, натрупани заради високите ценови нива, да бъдат връщани обратно към небитовите потребители.
"Тук сме, за да помогнем да правителството да събере кураж за по-радикални и бързи мерки. Защото днес цената на електроенергията е рекордна - 482 лева, а прогнозната цена е 120 лева. За септември хората вече получиха двойни сметки, а за текущия октомври ще са три пъти по-големи. Става дума за 600 000 потребители на свободния пазар", каза председателят на АИКБ Васил Велев.

И синдикати, и работодатели казаха, че протестът им не бил политически, а просто желаят справедливост и възможност да работят, независимо кой е на власт.
В крайна сметка лидерите на протеста бяха приети на среща в министерския съвет, където проведоха разговор с ресорния министър на икономиката, както и с шефовете на БЕХ и КЕВР.
"За първи път имаме някакъв реален напредък", резюмира срещата с властта председателят на КНСБ Пламен Димитров.

"Съгласихме се, че най-справедливият начин за компенсиране на надвзетите суми е тяхното възстановяване, т.е. финансови компенсации", посочи Васил Велев. Т.е. държавата е съгласна да компенсира бизнеса като върне обратно определен процент от свръхпечалбата. Не е ясно обаче дали този дял ще бъде 75%, както искат синдикати и работодатели, както и за колко време ще важат тези компенсации, които по същността си са временна мярка.
"В по-дългосрочен план обсъждаме намаляване на цената чрез таксата "Задължение към обществото", която плаща бизнеса. Тя в момента е около 6-7 лева, а може да стане отрицателна, например минус 200 лева", допълни Пламен Димитров.

Коментари към новината

Още новини от Икономика