Новини от област Стара Загора и България

В Деня на българския лекар

Педиатър от Стара Загора отличен с Почетния знак на президента

Педиатър от Стара Загора отличен с Почетния знак на президента
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Директорът на Дома за медико-социални грижи в Стара Загора, д-р Георги Узунов, е един от 7-те лекари, наградени днес с Почетния знак на Президента по случай 19 октомври – Деня на българския лекар.

Д-р Георги УзуновПрезидентът Радев връчи високите отличия заради заслугите на отличените лекари към детското здравеопазване и инициативността им в кампанията „Българската Коледа“.

Освен д-р Узунов с почетния знак на президента са отличени и проф. д-р Пенка Переновска, проф. д-р Боряна Слънчева, проф. д-р Мая Кръстева-Вилмош, проф.д-р Виолета Йотова, проф.д-р Добрин Константинов, проф. д-р Стефан Стефанов.

„За мен тази награда дойде доста изненадващо, вероятно президентът Радев е бил много впечатлен от това, което правим за децата, които постъпват при нас с различни тежки заболявания и проблеми в развитието и от сложните казуси, на които търсим решения всеки ден, колкото и невъзможни за решаване да изглеждат те понякога“. Това коментира за „Дивидент“ д-р Георги Узунов след церемонията по награждаването, която се състоя в президентството.

Д-р Георги Узунов е посветил повече от 40 години от професионалната си работа на Дома за медико-социални грижи в Стара Загора, известен преди години като дом „Майка и дете“.

Започва работа там през 1990 година като началник на отделение „Недоносени деца“, а през 1997 година става директор на лечебното заведение. „През всички тези години се опитвахме да направим нещо добро, бих казал нещо невъзможно, защото знаете, че при нас има много болка и много страдание и никога няма лесни решения. Президентът беше впечатлен от всичко което правим и учуден, че никой не говори за това.

Всяка година през старозагорския Дом за медико-социални грижи минават между 150 и 200 деца. Д-р Узунов призна, че никога не е смятал колко малки пациенти са минали през лечебното даведение през тези 40 години, откакто той работи там, но предположи, че са хиляди.

Коментари към новината

Още новини от Здраве