Новини от област Стара Загора и България

Утре в София

Работодатели от цялата страна излизат на протест заради високата цена на тока

649 18/10/2021 14:06 Икономика Бизнес
Работодатели от цялата страна излизат на протест заради високата цена на тока
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Работодатели от страната ще протестират утре в столицата заради високата цена на тока. Те ще искат компенсация за огромните суми, които плащат за електроенергия и загубите си. Искането за компенсации на бизнеса е подкрепено от работодателските организации – Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата. Очаква се да се включат и  други работодателски организации.

„Протестът няма политически характер. Проблемът с високата цена на електроенергията касае цяла Европа“, казва директорът на машиностроително предприятие „Прогрес“ в Стара Загора – Славин Янакиев, който също ще присъства на протеста. Компанията му плаща в момента месечна сметка за ток от 750 000 лева при обичайни 250 000 лева.

„Имали сме престой заради високата цена на тока. Сега обаче не можем да си го позволим, защото ще плащаме неустойки по договори. Работим на загуба“, допълва той.

„Преди  исканията ни бяха големите предприятия да бъдат на регулиран пазар с едногодишни договори за доставка на електроенергия, както е навсякъде в Европа. Това не се случи. Сега вече имаме 6 пъти по-високи от обичайните цени на тока. Нашите искания са да се осигурят компенсации за фирмите на базата на закупена електроенергия. Нека определен процент да остане за производителя, останалото да се върне към нас. Не е нормално енергийни предприятия да акумулират 6 пъти по-голяма печалба от обичайната, а ние да работим на загуба“, допълва Янакиев.

Cpeднaтa cтoйнocт нa eлeĸтpoeнepгиятa нa ceгмeнт „Дeн нaпpeд“ нa Бългapcĸaтa eнepгийнa бopca днec ce e пoĸaчилa c 25%. Toвa пoĸaзвaт дaннитe oт плaтфopмaтa ЕnеrgуLіvе, ĸoятo cлeди в peaлнo вpeмe пaзapитe в Eвpoпa. Taĸa бългapcĸитe фиpми днec ĸyпyвaт тoĸa cи зa yтpe нa цeнa oт 227.86 eвpo/МWh.

Πo тoзи пoĸaзaтeл cтpaнaтa ни e нa ceдмo мяcтo в Eвpoпa, ĸaтo пpeд нac ca ocнoвнo дъpжaвитe oт Южнa Eвpoпa, ĸъдeтo цeнитe в пocлeднитe мeceци ca тpaдициoннo мнoгo виcoĸи, ĸaĸтo и oт Цeнтpaлнa и Изтoчнa Eвpoпa.

Коментари към новината

Още новини от Икономика