Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Инж. Румен Райков : ВиК дружество е пред фалит заради високата цена на тока

1865 18/10/2021 10:38 Икономика Бизнес
Инж. Румен Райков :  ВиК дружество е пред фалит заради високата цена на тока
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

50% от разходите на старозагорското ВиК дружество са за ток

Финансовата ситуация в старозагорското ВиК дружество е тежка заради високата цена на тока. Изправени сме пред фалит ако не се вземат спешни мерки от държавата, каза за Divident.EU управителят на старозагорското ВиК дружество – инж. Румен Райков. Последната сметка за ток на ВиК – Стара Загора е за 1,6 млн.лева. Само преди няколко месеца то е плащало месечно за ток по-малко от 600 000 лева. „В момента разходите ни за ток са 50% от общите разходи . Трябва да останат пари за заплати, за поддръжка на ВиК системата. Ако не я поддържаме, това ще бъде пагубно за нея, защото е много стара“, казва Райков.

Инвестиции Старозагорското ВиК дружество е сред тези, които плащат най-много пари за ток, тъй като водата при нас е помпажна. Нямаме язовири, напомнят от ръководството. От там посочват също, че през последните години са направили редица инвестиции, с помощта на които са намалили разходите за ток. Сред тях са инвестициите в помпената система в Ягода, инвертори в общата мрежа, голям фотоволтаичен парк, собствена когенерация. Сега дружеството работи по проект за изграждане на ВЕЦ-ове. Именно благодарение на тези инвестиции разходите на ток бяха намалени с над 300 000 лева месечно.
Тежката ситуация с цената на тока несъмнено ще се отрази и върху планираните инвестиции за тази година, казват от дружеството. „Искаме държавата да вземе спешни мерки, за да ни компенсира заради цената на тока. Не ни интересува дали компенсацията ще бъде с пари, които ще дойдат от държавата или чрез увеличение цената на водата“, казва инж.Райков. Той припомни, че дружеството е държавно и не се стреми към големи печалби. Целта е да се покриват разходите, необходими за ВиК системата и за заплати, както и да се осигурява качествена услуга на потребителите.

Позиция През изминалата седмица управителите на 22-те дъщерни дружества в „Български ВиК холдинг“ излязоха с позиция относно високата цена на тока.
22-те ВиК дружества осигуряват питейна вода и ВиК услуги за над 4,3 млн. граждани в България. Заради жегата с цената на енергоносителите, кризата в промишлеността се задълбочава, казват още от холдинга.
„ВиК дружествата са енергоинтензивни, ползват електроенергия за помпените станции за питейна вода, за компресорните помпени станции, за пречиствателните станции за питейна и отпадъчна вода и др. Всичко това е необходимо, за да може гражданите да имат течаща вода в домовете си. Цифрите са красноречиви как рекордно скъпият ток през последните месеци се отразява на сметките, които ВиК операторите трябва да платят на ЕРП-тата и другите доставчици на електроенергия“, допълват още те и дават пълна информация за това как е повлияла високата цена на тока на сметките на всяко едно дружество в страната.
„В безпрецедентната ситуация с цената на енергоносителите управите на ВиК операторите трябва да довършат започнатите проекти в срок и в същото време да осигурят средства за покриване на непредвидените разходи за електроенергия, за да имат гражданите постоянно течаща вода в домовете си в ситуация на пандемия“, се казва още в позицията на ВиК-холдинга.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика