Новини от област Стара Загора и България

Утре в Стара Загора

На извънредна сесия гласуват декларация в подкрепа на "Марица Изток"

На извънредна сесия гласуват декларация в подкрепа на Марица Изток
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Утре ще бъде свикана извънредна сесия на Общинския съвет с единствена точка - приемане на Декларация за бъдещето на Минно-енергийния комплекс „Марица Изток“. Тя ще се проведе присъствено. Това съобщи председателят на ОС в Стара Загора Мария Динева.
Тя уточни, че извънредното заседание на местния парламент се свиква заради постъпил общ проект за Декларация с вносители ГЕРБ, БСП, Народен съюз, Искра Михайлова от „Възраждане“, както и няколко други общински съветници.

„След председателския съвет в петък, колегите останаха, написаха един общ вариант на декларация и се подписаха. Това е причината да свикам утре извънредната сесия“, обясни Мария Динева. Напомняме, че на последната сесия общинските съветници в Стара Загора не успяха да приемат такава Декларация. Една част от тях не бяха съгласни с предложения текст на вносителя – Янко Янков, други пък сметнаха, че тя не е необходима и няма юридическа стойност.
„Повече от 60 години икономиката и развитието на целия Старозагорски регион се градят около дейностите в комплекса. И днес, голяма част от бизнеса в региона е свързан пряко или косвено с него. В стопанските дейности на комплекса са ангажирани над 10 хиляди души, а обслужващите основната дейност са над 20 хиляди или заедно със семействата им – около 122 хиляди. Всички тези хора, в по-малка или по-голяма степен зависят от функционирането на този комплекс. В това число не са включени ангажираните косвено лица и предприятия“, се казва в предложената декларация.

В нея се настоява правителството да не допуска прекратяване на функционирането или ограничаване на производствения капацитет на комплекса "Марица Изток", да ангажира целия си научен потенциал в намиране на решение за вредните емисии, да бъде възложен мораторум върху търговията с емисии до преодоляване на енергийната криза, да се създаде експертен съвет, на който да бъдат разгледани технологите, свързани с улавяне и съхранение на въглероден диоксид, както и да бъде разработена дългосрочна Програма с хоризонт поне 2050 година за изграждането на заместващи мощности.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество