Новини от област Стара Загора и България

Съдът остави под арест чужденците, работили в "Арсенал"

Съдът остави под арест чужденците, работили в  Арсенал
Divident.€U Divident.€U

След близо четири часа заседание Окръжният съд в Стара Загора остави в ареста тримата чуждестранни граждани, задържани в Казанлък. Те са обвинени в това, че са изнесли образци и документи от казанлъшката оръжейница „Арсенал”.

Заседанието за гледане на поисканата постоянна мярка „задържане под стража“ започна малко преди 18,00 часа в събота, чуждите граждани бяха доведени с усилена охрана и с маскирани лица. Наетият от тях адвокат отказа коментар защото все още не се бе запознал с всички материали по досъдебното производство, той ще пледира за възможно по-лека мярка: домашен арест или подписка.

Делото срещу семейството – световноизвестният учен-оръжейник и член на Руската Академия на науките д-р Сергей Зоненко, съпругата му Олга и синът им Венеамин, които са литовски граждани, бе прехвърлено на окръжна прокуратура часове след като преди това бе образувано в Районна прокуратура – Казанлък по два текста на НК. Към тях бе прибавено и обвинение по член 319 а за нерегаламентиран достъп до компютърни системи, по който се предвижда наказание затвор до 2 години.
60-годишният учен има множество разработки, в това число и в областта на комулативните снаряди. Той работи  в България  от 8 години, преди това е работел за световноизвестна руска фирма за производство на съвременни боеприпаси. Дисертационният му труд е бил посветен на безопасността на ядрените реактори.

Семейството на д-р Зоненко бе задържано след сигнал от „Арсенал“ за изчезнали прототипи и документация за иновативни спецчасти. Автомобилите на бащата, сина и майката са били спрени преди ГКПП Кулата и в тях са били намерени предмети и документи, които съдържали чувствителна информация за частното дружество, съобщиха от МВР.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред