Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Радослав Рибарски, областен координатор на „Продължаваме промяната“: Даваме отговори и решения, не обещания

Радослав Рибарски, областен координатор на  Продължаваме промяната : Даваме отговори и решения, не обещания
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

В понеделник коалицията на Кирил Петков и Асен Василев ще регистрира листата си с кандидати за народни представители в Старозагорски избирателен район

Радослав Рибарски е областен координатор за Стара Загора на коалиция “Продължаваме промяната“ - човекът, който пое ангажимента да проведе подготовката и участието в изборите на организацията, създадена от Кирил Петков и Асен Василев. Очаква се той да оглави и кандидат-депутатската листа в Стара Загора. Дали ще бъде така, ще разберем в понеделник, когато „Продължаваме промяната“ ще регистрира листата си в РИК.

Радослав Рибарски е израснал в Стара Загора, на 38 години е, завършил е международни икономически отношения в УНСС, а след това „Управление на международни проекти“ в същия университет. Завършва и харвардския курс в Софийския университет, където негови преподаватели са именно Асен Василев и Кирил Петков.

Кариерното му развитие до момента е изцяло в сектор енергетика. Стартира кариерата си с работа по мащабен проект на една от най-големите американски компании за изграждане на ветропарк в района на Нови пазар и Шумен. Оттогава до днес развива редица международни проекти в сектор енергетика в компаниите „Енергоремонт – Гълъбово“ АД и „Джи Ар Пи Тех“ ЕООД за производство и изграждане на котелно оборудване и сероочистващи системи и съоръжения от областта на енергетиката.
Досега Радослав Рибарски не е членувал в политическа партия или организация.

- Г-н Рибарски, за първи път в кариерата си правите крачка към политиката, присъединявайки се към проекта на икономистите Кирил Петков и Асен Василев. Какво Ви мотивира да станете част от една толкова млада политическа формация?
- Мотивира ме убеждението, че България може да бъде икономически стабилна държава и хората в нея да се чувстват сигурни и удовлетворени в работата и в живота си, ако бъде управлявана прозрачно, умно и почтено. Познавам Кирил Петков и Асен Василев и харесвам техните усилия и решимост да променят системата на управление в България. Толкова важна промяна обаче не могат да осъществят само двама души без широка обществена подкрепа. Приех предизвикателството да изляза от зоната на професионалния си комфорт и да ги подкрепя в усилията им да осъществят необходимите реформи, защото от тях зависи и моят град Стара Загора да запази икономическата си стабилност с ангажимента си към енергийната система на страната.

- Готови ли са структурите на коалицията в страната?
- „Продължаваме промяната“ има доброволци почти във всички областни градове на България. Много хора заявяват желание да помагат и да се присъединят към каузата на Кирил и Асен, въпреки че нямахме никакво време. Започнахме да градим структури от септември – нещо, което другите партии правят от години. Даваме всичко от себе си и успяваме, въпреки кратките срокове.

- Успяхте ли да подредите листата си с кандидати за народни представители за Старозагорски избирателен район? Да очакваме ли, че вие ще бъдете неин водач?
- Към момента основната ми роля е да организирам подготовката и участието ни в изборите в регион Стара Загора. Целта е да имаме кандидати, разпознаваеми в нашия град и региона, с добро име и авторитет като професионалисти и хора. Окончателният вариант на листата ни ще е готов до края на седмицата. Има вероятност аз да бъда водач на листата на „Продължаваме промяната“ в Стара Загора, но нека изчакаме до понеделник.

- Как се става член на „Продължаваме промяната? По какви критерии подбирате хората, които ще ви представляват?
- Към момента изграждането на чисто партийни структури и набиране на членска маса, каквито има в други партии, не са наша цел. Основната ни задача е да организираме предизборния щаб. В него ще бъдат ангажирани с ежедневна работа не повече от 6-7 души. Вече имаме предизборен офис в централната градска част, който скоро ще бъде открит и в който ще можем да се срещаме с избирателите, да разясняваме своите идеи и да изслушваме техните проблеми и виждания за това какво трябва да се промени в държавата, за да живеем добре в нея и младите хора да я припознаят отново като своя държава.

Структури на „Продължаваме промяната“ ще бъдат изградени във всички общини на Старозагорска област, но на по-късен етап. Засега имаме само съмишленици - не и партийни членове. Те споделят каузата, имат добро име в обществото, експертиза. Смятаме, че единомислието е по-важно от партийната принадлежност и партийния билет. Гледаме сериозно на необвързаността на тези хора с други политически партии. Интересува ни професионалния опит и личностните качества на хората. Не приемаме липсата на политически опит като минус – напротив. Голяма част от хората, които се присъединиха към „Продължаваме промяната“, познават отдавна Кирил Петков и Асен Василев.
Аз, например, ги познавам от 10 години, бил съм техен студент в така наречения „харвардски курс“ в Софийския университет. Те водят курса вече 14 години по програмата на проф. Майкъл Портър от Харвард. Курсът има високи изисквания за присъствие, за активност в груповата работа по задаваните проекти. Обсъждали сме каузи, проекти, извършвали сме обществено значими дейности заедно в продължение на повече от 10 години.

Асен Василев и Кирил Петков знаят по какви проекти съм работил през тези 10 години в България и в чужбина, знаят с какво се занимавам пряко. Потърсиха ме и заради опита ми в областта на енергетиката, защото с нея е свързано настоящето и бъдещето на региона. С първия ни разговор видях, че намеренията им са открити и увереността им в постигане на целта ме запали. Така реших да направя крачката от практиката към политиката, без която няма как да променим страната в правилната посока.

Около нас се събират мотивирани, предимно млади хора, политически необвързани. Те подкрепят идеята на Кирил Петков и Асен Василев за обновяване на политическия и обществен живот в страната, вярвайки че ще получат широка подкрепа от очакващото промяна вече десетилетия българско общество.

- Какъв тип предизборна кампания ще провежда в Стара Загора „Продължаваме промяната“?
- Желанието ни е да водим изцяло новаторска и различна кампания, която разчита основно на срещи на живо и дискусии за това какви конкретни решения сме готови да дадем на поставените проблеми. Искаме да достигнем до повече хора, да даваме отговори, а не обещания, свързани с основните проблеми на региона и по всички актуални теми.

- Какви са идеите ви, свързани с бъдещето на комплекса „Марица Изток“?
- Знае се от всички, че комплексът „Марица Изток“ има голяма роля в енергийната система на държавата. Няма с какво да заместим тези мощности в момента. Комплексът трябва да продължи да работи и през това време да наблюдаваме внимателно как се развиват технологиите. За серните и азотните окиси има утвърдени решения и те се прилагат в нашите въглищни централи.

Трябва да заложим на надеждните технологии, които ще се докажат в бъдеще, и когато това се случи, да започнем постепенното им внедряване. Дотогава нямаме друг избор, освен да поддържаме комплекса да работи.

Други държави в Европа са извършили сериозни симулации на енергийните си системи, за да разберат колко дълго още могат да продължат работа въглищните им централи. Към момента ние нямаме извършена такава симулация и затова не можем да отговорим на въпроса как би се държала енергийната ни система, ако се добавят нови 1000 или 2000 мегавата ВЕИ и в същото време се извадят един или два блока от въглищните централи? Анализът за това как точно да развиваме енергийната си система през следващите 15 - 20 години, е изключително необходим. До момента нямаме план, нямаме стратегия в енергетиката.

- Трябва ли да има газова централа на територията на ТЕЦ 2, както предвижда в момента Планът за възстановяване?
- Когато сме обсъждали с Асен Василев и Кирил Петков този въпрос, те заявяват, че са против. Вижда се колко са проблемни доставките на газ. С една подобна централа е много възможно да изгубим своята независимост. Цяла Европа няма газ, токът поскъпва главоломно, спират производства. Предимството, което имаме ние, са ресурсите от въглища, с които разполагаме и няма логика в толкова кризисен период за Европа да се откажем от тях.

- Каква ще бъде каузата на бъдещите депутати от „Продължаваме промяната“ конкретно за регион Стара Загора?
- Основните ни ангажименти ще бъдат в сектор енергетика. Искаме да има предвидимост и планиране за региона и за сектора като цяло, да се разглеждат новите технологии навреме. Бихме искали да бъдем полезни и с привличането на нови инвестиции в Стара Загора.

- На какъв изборен резултат се надявате, за да осъществите амбициите си?
- Надявам се на добър резултат в региона, имаме много симпатизанти. Най-големите ми надежди обаче са свързани преди всичко с това - след тези избори да успеем да съставим стабилно правителство. Тогава ще отчета, че първата ни задача е изпълнена успешно и можем да продължим напред.

Коментари към новината

Още новини от Политика