Новини от област Стара Загора и България

Общински съветници

"Народен съюз" настоява в отворено писмо за запазване на "Марица Изток"

Народен съюз настоява в отворено писмо за запазване на Марица Изток
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Общинските съветници от Народен съюз в местния парламент на Стара Загора настояват с отворено писмо за запазване на комплекса „Марица Изток“. Писмото беше връчено  вчера на президента Румен Радев при визитата му в Стара Загора по повод празника на града.

Освен до президента, писмото е адресирано до министър-председателя на България, до евродепутатите, областните управители на регионите в преход и до кметовете. С него, общинските съветници официално подкрепят усилията на Инициативния комитет за запазване на комплекса „Марица Изток“.

"Свидетели сме на голяма енергийна криза, която обхвана големи икономики, тя няма да подмине и България", казаха на пресконференция общинските съветници.
Според областния председател на Земеделски народен съюз (ЗНС) - Евгений Жеков, през последните 3-4 седмици е станало категорично ясно, че политиката по преход към зелена енергия в ЕС, а и на други места върви към провал. „Прибързаните решения на много правителства доведоха да безпрецедентна енергийна криза, която обхвана ЕС, Великобритания и дори Китай.

В над 23 провинции в Китай вече има режим на тока, фабриките работят след разрешение и на повечето малки фирми е препоръчано да работят само със собствени генератори. Това засяга 60% от китайската икономика. Газта поскъпна на борсите между 15-24%, очертава се и недостиг на газ, както и на въглища в световен мащаб. Това доведе до нарушаване на основни търговски потоци и забавяне на доставките по няколко месеца.

Очаква се дефицит на стоки още за коледните празници – от играчки за децата до чипове за автомобили. На този фон смятаме, че трябва да се отвори въпроса за запазване на комплекс „Марица Изток“, каза Евгений Жеков.
Той подчерта, че от ЗНС не са против "Зелената сделка", но са убедени че едно ранно затваряне на комплекса ще доведе до сериозни икономически и стратегически проблеми.

За последната година ел.енергията за малките и средни предприятия в България се увеличи 3 пъти, а нощната ел.енергия – 10 пъти. Това засега засяга най-вече бизнеса, но и общините, училищата, социалните заведения. На фона на рязкото увеличение на цените, България продължава да изнася ток, защото е в единния енергиен пазар, който също е заплашен от разпад. При 4000 мегавата вътрешно потребление, изнасяме 2 000 мегавата, напомни Жеков.

Той допълни, че има и изкривяване на пазара на емисиите. Поради цената на ел. енергията, в Европа повече от 1000 предприятия с над 150-годишна история затварят.
Точно поради тези причини България трябва да преразгледа като цяло отношението си към комплекса, смятат общинските съветници. Той трябва да продължи да работи до 2050 година. Трябва да се извършат редица неща, които да смекчат пазара на електроенергия, смятат от коалиция Народен съюз.

Според тях България трябва да предложи мораториум върху търговията с емисиите до преодоляване на енергийната криза, както и да предложи промяна в схемата на ЕС за търговия с емисии.

От НС настояват да се създаде експертен съвет за избор и внедряване на технологии за преработка на въглероден диоксид и и неговото съхранение, както и за иновационно използване на въглищата от комплекса.

Те искат и цялостно преразглеждане на позицията на България по "Зелената сделка", като се настоява пред ЕС да се вземат под внимание всички фактори, влияещи на декарбонизацията като съотношение на отделяните емисии и наличието на растителност, която ги усвоява, брой автомобили по българските пътища, залесени площи, драстично намален брой на отглежданите животни и т.н.

Коментари към новината