Новини от област Стара Загора и България

Красимир Вълчев: Оставам ангажиран със Стара Загора емоционално и политически

Красимир Вълчев: Оставам ангажиран със Стара Загора емоционално и политически
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Доскорошният министър на образованието Красимир Вълчев беше водач на кандидат-депутатската листа на коалиция ГЕРБ – СДС в Стара Загора на изборите за народни представители за 45-то и 46-то НС.
Разговаряме с него за политическите му планове, възможността за съставяне на коалиционно правителство и приемствеността в образованието.

- Господин Вълчев, ще бъдете ли отново водач на кандидат-депутатската листа на ГЕРБ–СДС в Стара Загора?
- Ще представим кандидат-депутатските си листи в срока на регистрация. Най-вероятно отново ще бъда ангажиран с изборите. На този етап мога да кажа, че оставам ангажиран със Стара Загора емоционално и политически. Ще продължавам да я представлявам, дори и формално да не съм народен представител от региона.

- Ще промени ли ГЕРБ стратегията си в предстоящата предизборна кампания, предвид това, че социологическите проучвания ви отреждат първо място?
- Кампанията ни ще бъде положителна, ориентирана към основните послания, които сме имали и до момента – към градивното начало, към връщане на реда и нормалността в политическия живот. Доказали сме, че можем. Посланията ни са заложени в управленската програма.

Трябва да спрем с войната, противопоставянето, да започнем да си говорим, да намалим омразата. За съжаление, голяма част от опонентите ни инвестираха в омраза и сега са нейни заложници. Основното им говорене беше анти ГЕРБ риториката. Хората обаче имат нужда от друго – от това да чуят как ще живеят по-добре, да чуят отговор на основните си проблеми: бъдещето на комплекса „Марица Изток“, достъп до публични услуги, цени на електроенергията, на другите стоки и услуги. Те имат нужда от предвидимост, от стабилност, за да дадат доверието си на един или друг политически кандидат.

- Каква е оценката Ви за случващото се в образованието?
- Аз поздравих министъра на образованието, защото той продължи политиките, които бяхме предприели. Добрата новина е, че в образованието имаме относителен политически експертен и обществен консенсус, относно това какво трябва да се прави. Тези политики трябва да са трайни, за да получим резултати от тях.
Най-важно е учителите да научат децата да учат, както и да ги възпитаме, да ги направим хора. Основаната част от проблемите ни, както виждате, не са толкова липсата на знания, колкото са свързани със самото възпитание. Трябва да останат усилията ни да обхванем и включим в системата всяко едно дете, защото ако имаме 20% отпаднали от системата, ще имаме и 20% изключени от обществото и то няма да бъде хармонично и проспериращо общество.

- Как мислите, ще имаме ли коалиционно правителство след изборите?
- То е задължително. Ако не се направи коалиционно правителство, трябва да правим избори още 5 или 10 години, да изхарчим милиарди и да хвърлим страната във всякакъв вид кризи.

- Готова ли е ПП ГЕРБ да участва в коалиционно правителство?
- Това зависи от волята на избирателя. Готови сме, не веднъж сме приемали отговорността за управлението на страната. Имаме готовност да говорим по основните теми, но за съжаление нашите опоненти твърде много настроиха избирателите си. Сега тези председатели на партии не могат да се проявят като лидери и да кажат: Ние сме отговорни преди всичко към българските граждани да съставим правителство. Целият български народ е заложник на посятата омраза. За съжаление, и президентът беше част от този сценарий, да не кажа че беше и основен сценарист. Трябва ни друг тип президент, който да бъде посредник на диалога и да направи така, че с инициираните от него разговори да се намерят мостовете между политическите партии.

Коментари към новината

Още новини от Политика