Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Мая Манолова: Настояваме за промени в Закона за движение по пътищата

Мая Манолова: Настояваме за промени в Закона за движение по пътищата
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

От ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме“ ще настояват за промени в Закона за движение по пътищата и за извеждане на понятието „системен нарушител“. Това съобщи в Стара Загора председателят на коалицията Мая Манолова.
Тя допълни, че по официални данни има около 200 000 системни нарушители – това са шофьорите, които са извършили в рамките на 1 година 3 нарушения.
„По отношение на тези хора, които системно нарушават правилата, би следвало да има специални административни процедури, включително извеждане и лишаване за определен период от възможността да упражняват шофьорските си права. Промените в Закона за движение по пътищата са наложителни“, коментира Манолова.

Тя допълни, че подкрепя искането на кмета на Стара Загора да бъдат дадени правомощия на общините да налагат санкции по Закона за движение по пътищата. „Това е добра мярка, но няма да е достатъчна. Необходима е цялостна стратегия, която да осигури и безопасността на шофьорите и водачите на МПС – на хората, които искат да спазват правилата и стават жертви заради безобразното поведение на определени водачи на МПС.

Тук трябва да има дебат, пътна карта, план, чрез който да се направят промените. Важно е те да бъдат такива, че да доведат до ограничаване на подобни трагични инциденти“, коментира Манолова.
Според нея би трябвало съдебната практика също да бъде прецизирана, защото в момента голяма част от наказателните постановления за дрифтиране просто падат. Трябва да има по-прецизни текстове в закона, както и стратегия, която да включи в процеса общините и взаимодействието с пътна полиция. Сега отговорността се прехвърля, допълни тя.

В Стара Загора Мая Манолова съобщи, че в момента коалицията подрежда листите си. Най-вероятно водач на кандидат- депутатската листа в Стара Загора отново ще бъде Светослав Колев. „Изправи се БГ“! Ние идваме“ ще се яви на изборите в същия формат плюс Движението на непартийните кандидати и Земеделски народен съюз.
Ясно е, че ще има коалиционно правителство. По-честно спрямо българските граждани ще бъде да е предварително ясно кои ще бъдат формациите, които ще участват в коалиционен формат. Заявили сме готовността си да подпишем споразумение, което да важи и след изборите заедно с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ за създаване на мнозинство на промяната и правителство на промяната, каза лидерът на коалицията.

Коментари към новината

Още новини от Политика