Новини от област Стара Загора и България

Аманда и нейните български ученици

Аманда и нейните български ученици
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Младата нюйоркчанка дойде в Гълъбово, за да преподава английски език

Тя е едва на 24 години, чаровна и любознателна, с усмивка, която не слиза от лицето ѝ. Родена е в Ню Йорк и е завършила  международни отношения във Филаделфия. Казва се Аманда Адинолфи и това, което най-много обича, са предизвикателствата, срещите с нови култури, нови държави, новите запознанства и общуването с млади хора. Точно тази любознателност я отвежда в началото на новата учебна година в енергийното сърце на България - Гълъбово. Пристига в малкото българско градче като учител по английски език в Професионалната гимназия по енергетика и електротехника. Води часове и във Второ основно училище “Христо Ботев“.

Учителстването на Аманда в България е истинско предизвикателство за нея. То става възможно благодарение на ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 –компанията осигурява учител по английски език по програма „Фулбрайт“ за младежите от Гълъбово вече пета учебна година. „Подпомагането на качественото образование е сред основните приоритети на социалната ни програма.  Затова потърсихме начин да осигурим по-добри възможности за чуждоезиково обучение на бъдещите енергетици от професионалната гимназия в Гълъбово. 

Ежедневната работа с човек от друга държава и култура допринася за езиковите познания на младежите, но и поставя пред тях нови въпроси, различни предизвикателства, показва неочаквани възможности“, споделя Надя Синигерска-Бохорова, мениджър „Комуникации и КСО“ на  "КонтурГлобал Марица Изток 3".

Младата американка вече участва в процеса на обучение по английски език на учениците от 8 до 11 клас в гълъбовската професионална гимназия. За учениците от 12 клас тя подготвя  Клуб по интереси, който ще стартира през октомври. Предвидила е 30 теми за любознателните, които ще се включат в дейността на клуба – все важни за младите хора въпроси, които вълнуват всички тийнейджъри по света. Няма разлика между интересите на младежите от различните страни, няма значение кой от къде е, убедена е Аманда. Обикновено в България учители като Адинолфи обучават учениците в езиковите училища в големите градове. Благодарение на „КонтурГлобал“ обаче вече трети учител, на когото английският е роден език, ще обучава гълъбовските ученици в местната професионална гимназия.

Не за първи път младата Аманда се среща с учителската професия. Още след дипломирането си във Филаделфия, тя трупа опит в САЩ като треньор в извънкласни дейности в учебни заведения. По-късно приема работа в Украйна към Корпуса на мира, където също обучава младежи в извънучилищни дейности.

.„Приех предизвикателството да работя като учител, защото смятам, че образованието е най-важно за младежите“, казва Аманда. “Бих искала чрез работата си с младите хора да им предам моето послание, а то е: „Много е важно да бъдем образовани! Образованието отваря пътя към сбъдване на мечтите ни“. Аманда ще даде всичко от себе си, за да идват нейните ученици с желание в часовете по английски език, да открият себе си и да бъдат упорити в сбъдването на своите мечти. Младата учителка вече е решила, че когато се завърне в САЩ ще завърши магистратура, свързана с човешките права. След това, разбира се, отново ще пътува по света...

Задачата на Аманда в Гълъбово е да се запознае на първо място с образователната система в България. За това ѝ помага нейният ментор Ирина Йотова, която е учител по английски език в Професионалната гимназия по електротехника. Тя е рамо до рамо с Аманда в учебните часове. Ирина помага на колежката си в процеса на оценяване, както и в превода, тъй като в началото не всички ученици са на достатъчно високо езиково ниво, за да общуват със своята американска учителка. От своя страна, учениците помагат на Аманда да научи родния им български език.  Учудващо е колко бързо е напреднала в усвояването на българския от началото  на учебната година...

"Отдавна сме се убедили, че не достигат часовете за общуване на децата на чужд език. Точно тук Аманда е много полезна“, казва Ирина Йотова. Целта е учениците да не се притесняват, когато грешат и да продължат напред в общуването на чужд език. Ирина Йотова с удоволствие прекарва повече време с американската си колежка. Аманда е впечатлена от българската кухня - от вкуса на мусаката, лютеницата, пълнените чушки. Скоро ще се научи сама да ги приготвя, още повече, че готвенето е едно от любимите ѝ занимания.

Другото желание на младата американка е да обиколи колкото се може повече градове и села в България, да научи български език и да играе български народни танци. Първият учител по английски език, дошъл през 2016 г. в Гълъбово по програма „Фулбрайт“, е Нина Мацумото, след това идва Кийгън Скот, който остава тук цели 3 години. Освен преподавател на младежите в редовните часове по английски език, Кийгън се ангажира и с различни извънкласни занимания  – поставяне на пиесите „Пепеляшка“ и „Магьосникът от Оз“ с неговите възпитаници, занимания по ораторско майсторство, клуб по английски език в Тийн зоната в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора.

“За изминалите 4 години, благодарение на програма „Фулбрайт“и на нашите чуждестранни гости, успяхме да вдигнем посещаемостта в часовете по английски език, споделя Ирина Йотова. Тя отчита, че успеваемостта на учениците е много по-висока. Увеличил се е и броят на възпитаниците на Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в Гълъбово, които вече са студенти. „Ако преди 4 години имахме от випуска 7 приети в университет, тази година имаме 15. Това са ученици, които много добре се справят с обучението по чужд език. Интересът към предмета английски език е повишен, тоест мотивацията е много по-добра“, казва Йотова.

Учителите по чуждоезиково обучение в Професионалната гимназия по енергетика търсят непрекъснато нови методи и форми на обучение. Възпитаниците им споделят, че използването на съвременни дигитални игри в обучението ги кара да посещават с удоволствие часовете по чуждоезиково обучение. Затова, ако до миналата година събирахме телефоните, за да не им отвличат вниманието, сега мобилните устройства остават в учениците, защото използваме дигиталните приложения, а това определено помага в учебния процес, обясняват преподавателите.

Коментари към новината

Още новини от Образование