Новини от област Стара Загора и България

Кмет и полиция въвеждат строги мерки срещу автоджигитите в Стара Загора

Кмет и полиция въвеждат строги мерки срещу автоджигитите в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Заради жестоките катастрофи в Стара Загора, при които автомобили пометоха мотоциклет и пешеходци в рамките на два дни, кметът Живко Тодоров и началникът на ОДМВР - в Стара Загора старши комисар Николай Колев, ще предприемат допълнителни мерки за озаптяване на неразумните шофьори.

"И двата инцидента от петък и неделя са грубо погазване на Закона за движение по пътищата и ако искаме да бъдем като западноевропейските държави, трябва да се научим да спазваме правилата", каза кметът по време на извънреден брифинг, даден заедно с комисар Колев. Кметът подчерта, че пътните съоръжения отговарят на всички изисквания на закона, но заради манталитета на една група предимно млади водачи със скъпи возила, ще бъдат предприети допълнителни мерки и ограничения. "Когато има ненормално използване на улиците и на пътищата в общината, ние сме длъжни да предприемем крайни и крути мерки, за да ограничим техните изстъпления", подчерта кметът.

На първо място ще бъдат покрити с видеонаблюдение всички кръстовища в Стара Загора, където все още няма изградено такова. Достъп до камерите ще има и полицията в града, за да може да реагира незабавно при забелязано нарушение. На всички възлови точки на движение в града ще бъдат монтирани камери и това ще се случи още през следващия месец, посочи кметът. Още днес или утре съвместна група експерти от общината и полицията ще започне набелязването на рисковите точки в Стара Загора.

Тази дейност ще се контролира от комисия с председател зам.-кмета по транспорта Йордан Николов и експерти на КАТ.

На кръстовищата, кръговите движения и местата, където се организират незаконни автомобилни гонки и дрифтинг, ще бъдат монтирани изкуствени неравности, съобразени с посочените в закона изисквания. Това ще ограничи напълно възможностите за дрифтиране в кръстовища, смята Живко Тодоров.

Кметът на Стара Загора припомни, че още от 2012 година настоява чрез Националното сдружение на общините за законодателни промени, които да по позволят на кметовете да монтират специализирано видеонаблюдение за следене на скоростта и заснемане номерата на автомобилите, на базата на което общината да има право да налага глоби и наказания на нарушителите. Комисар Николай Колев заяви твърдата си подкрепа на подобна законодателна инициатива.

"Такава промяна няма да изземе част от правомощията на полицията, а ще разшири възможностите на закона, защото ОДМВР - Стара Загора няма как да разполага с толкова екипи, че да наблюдава и респектира денонощно над 20 кръстовища и горещи точки в града, посочи още Живко Тодоров.

Според градоначалника на Стара Загора построяването на мотописта би било твърде скъпа инвестиция, която не дава решение на проблема. В цяла Гърция, посочи той, има само една такава и тя се ползва по предназначение. 

"Това, което се случва не само по улиците на Стара Загора, а в цялата страна, е въпрос на манталитет, който всички познаваме - той е типичен за по-младите водачи, които са материално задоволени. Те правят показност по улиците на градовете, за да покажат колко повече са от останалите. Тези млади хора трябва да бъдат научени да спазват правилата, както е в западноевропейските страни, а това при нас, както казват старите хора, е чист келешлък", посочи Живко Тодоров.

Той повдигна и въпроса дали държавата не трябва да обмисли ограничение за младите водачи, да нямат право да управляват моторни превозни средства с повече от 90 к.с., каквито мерки обмислят в много европейски страни.

"Тази агресия по пътищата не може да се ограничи с огради, камери и патрули. Нужна е промяна на манталитета", беше категоричен Тодоров.

Община и полиция ще издирят основните групи и личности, които организират незаконни състезания по дрифтинг или гонки. "Ще разчитаме на областната дирекция, за да се установят лицата, които стоят зад тях", посочи Тодоров.

Записите от камерите пред езиковата гимназия много ни помогнаха, за да установим какво фактически се е случило снощи при катастрофата с убития мотоциклетист, допълни старши комисар Николай Колев. "Това, че се качваме на автомобил е преди всичко отговорност, а не привилегия. Колата, причинила катастрофата, е мощен автомобил, който става неуправляем дори в ръцете на опитни водачи", подчерта той.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред