Новини от област Стара Загора и България

Тракийският университет отбелязва 100 години висше аграрно образование

Тракийският университет отбелязва 100 години висше аграрно образование
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

В аграрния факултет на университета днес се обучават 900 студенти

Тракийският университет става на 100 години. От тук нататък може да казваме, че е на възраст 1 век, защото Аграрният факултет, който е стълб на университета, има над 100-годишна история. Всичко, което предстои да се случи, ще стъпи на традициите, каза в приветствието си по случай 100-годишния юбилей ректорът на Тракийския университет – доц. Добри Ярков. Той допълни, че аграрното образование в България винаги е било в подкрепа на сектора независимо от това какви политически и икономически промени са ставали в страната. И сега факултетът е призван да направи дигиталната трансформация в аграрния сектор в България. Това се случва чрез лидерството на Тракийския университет в Националната научна програма „Интелигентно животновъдство“, каза ректорът.

Днес студентите представиха атрактивно своите специалности, направиха демонстрация на техника и различни породи животни от учебно-опитното стопанство. За първи път бяха представени продукти –кашкавал и сирене, произведени в стопанството на Аграрния факултет.
На тържественото събитие присъстваха бивши и настоящи възпитаници на университета и представители на различни институции.

Днес в Аграрния факултет на Тракийския университет се обучават около 900 студенти. Тази година са приети 212 бакалаври, съобщи деканът на факултета доц. Димитър Панайотов. Сега факултетът произвежда специалисти за целия аграрен сектор сектор – зооинженерство, агрономство, агрономство и етерично-маслени култури, екология и опазване на околната среда, рибовъдство и аквакултури и аграрно инженерство. Факултетът произвежда и държавници. В продължение на 8 години община Стара Загора се управляваше от възпитаници на факултета – мандат на проф. Цанко Яблански със секретар доц. Евгени Желязков, както и на проф. Светлин Танчев. През 30-годишния преход, от аграрния факултет в Тракийския университет са излезли 4-ма министри, управлявали Министерство на земеделието.. „Върхът в развитието на аграрното производство се постига през 1983-84г. Тогава зоотехническият факултет наброява 140 преподаватели, от които 35 професори. През 1952 г се дипломира първият випуск на зоотехническия факултет. Общият му успех е 4,67 по петобалната система“, напомни в словото си доц.Панайотов.

Историята на аграрното образование е описана подробно в книгата на един от ректорите на Тракийски университет и министър в едно от служебните правителства – проф. Иван Станков.
История Началото на висшето аграрно образование е поставено през 1921 г, когато в агрономическия факултет започва учебен процес. Учебните програми са съобразени с тези на редица изтъкнати европейски университети и факултети. През 1928 г е построена модерна за своето време учебна база на бул. Драган Цанков 8 в София и са създадени бази за практическо обучение на студентите.

През 1947 г специалностите се обособяват като самостоятелни факултети – агрономически и зоотехнически. През 1948 г заедно с Лесотехническия и Ветеринарномедицинския факултет, те се отделят от Софийския университет и се учредява Селскостопанската академия в София. Следват години на трансформации и преустройство във висшето аграрно образование.

През 1974 г съгласно разпореждане на Министерския съвет зоотехническия и ветеринарномедицинския факултет са пребазирани в Стара Загора. Създадено е първото висше училище в Стара Загора – Висш институт по зоотехника и ветеринарна медицина с 2 факултета – зоотехнически и ветеринарномедицински. През 1983 г зоотехническият факултет е преименуван в зооинженерен, през 1992 г - в аграрноживотновъден, а през 1995 г – в аграрен.
С решение на 37- то НС през 1995 г в Стара Загора е създаден Тракийският университет, в чиято структура основно място заема аграрния факултет.
От преподавателския състав има 6 академици, 4 член-кореспонденти и 106 професори.
Първият професор по животновъдство –проф. Жельо Ганчев е определен за патрон на факултета.

Коментари към новината

Още новини от Образование