Новини от област Стара Загора и България

Галъп: ГЕРБ-СДС са първи, Петков и Василев вече са втори

Галъп: ГЕРБ-СДС са първи, Петков и Василев вече са втори
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Коалицията ГЕРБ-СДС остава първа политическа сила, а на второ място излиза новата формация на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната". Това сочат резултатите от телефонен сондаж на "Галъп Интернешънъл", проведен между 21 и 26 септември сред 2000 пълнолетни българи. От агенцията сочат, че са използвали специализирана панелна методика, която осигурява максимална представителност.

Допитването сочи, че ако изборите бяха днес, в следващия парламент биха влезнали 7 политически партии и коалиции.

1. ГЕРБ-СДС - 21,4%

2. „Продължаваме промяната“ – 15,2%

3. БСП – 13,4%

4. ИТН – 12,3%

5. ДБ – 12,1%

6. ДПС – 11,4%

7. ИБГНИ – 4,1%

8. „Възраждане“ – 3,3%

9. ВМРО – 2,2%

Прави впечатление, че разликата между втория и шестия в подреждането е относително малка и може да претърпи промени и размествания. Въпреки това новата формация на Петков и Василев има всички шансове да се откъсне от "преследвачите", заради очакванията, които получава с появата си. Какви са действителните тенденции обаче ще стане ясно през следващите месец и половина.

Според "Галъп" новата партия "Продължаваме промяната" сякаш привлича най-много електорат, който принципно би гласувал за "Демократична България" или "Има такъв народ". Според социолозите привърженици на БСП и даже на ГЕРБ също показват интерес към новата формация, смятат социолозите.

В изследването 50,6% са посочили, че твърдо ще гласуват на изборите, а 22,6% казват, че вероятно ще гласуват. Ако настроенията се запазят, възможно е на предстоящите избори да се постигне значително по-висока избирателна активност.

Коментари към новината

Още новини от Политика