Новини от област Стара Загора и България

Производители: Цените на олиото стигнаха тавана, няма накъде повече

3840 29/09/2021 15:17 Икономика Бизнес
Производители: Цените на олиото стигнаха тавана, няма накъде повече
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Цените на олиото на пазара стигнаха своите върхови възможности и няма как да се стигне до ново поскъпване. Това коментираха пред Divident.€U производители на слънчогледово олио от района на Нова Загора и Ямбол.

Атанас Атанасов, директор на Папас олиоОт началото на годината цената на олиото е скачала няколко пъти. Затова в момента трудно може да се намери олио на цена под 4 лева за литър, показа репортерската ни проверка.

Причините за високата цена на олиото се коренят в миналогодишната слабата реколта на слънчоглед, твърдят производителите. Това важи не само за България, но и за основните световни производители на слънчоглед – Русия и Украйна, казва Енчо Баръмов, собственик на фабриката за производство на олио „Гайтек“ в Нова Загора.

В България средният добив на слънчоглед през миналата сушава година беше 170 - 180 кг/дка. Тази година реколтата е по-добра, но са се появили други негативни фактори, като поскъпване на горивата и тока.

„Цените на олиото не се определят в България, те се определят от международните борси. Слънчогледът и нерафинираното олио са борсови продукти. В момента има доста усилено търсене на растителни масла на международните борси, по-малко производство и от там и вдигане на цените“, казва Баръмов. Според него причините за високата цена са свързани и с високата цена на тока, на горивата и всички останали консумативи. Заради по-ниското производство ръководството на „Гайтек“ било принудено да съкрати част от персонала.

Статистиката показва, че от цялото производство на слънчоглед в България едва около 30% се преработва и остава в страната.

Има ли спекула? Според Атанас Атанасов, директор на една от най-големите фабрики за производство на олио в България – „Папас олио“в Ямбол, безспорно има и спекула на пазара. „При нас цените на едро са около 2,70 до 2,90 лв/л. без ДДС. В магазина обаче трудно може да видиш олио под 4 - 4,50 лв“, посочва Атанасов. Той допълва, че земеделците искат за слънчогледа цена от 1100 -1150 лв/ тон.

Нашата сметка излиза обаче на не повече 975 лв, за да покрием разходите си за суровини, материали и т.н., допълва директорът на „Папас олио“. И според него високите цени на олиото се дължат на поскъпването на слънчогледа и на енергоносителите. "Няма нещо, което не е поскъпнало, като започнем от ел.енергия, газ, слънчоглед, транспорт на суровината, производството. Консумативите в производството са поскъпнали между 15-30%", изчислява Атанасов.

Директорът на „Папас олио“ подчертава, че високата цена на продукта е свила пазара. Търсенето на олио е намаляло значително, а това оказва влияние и върху финансовите резултати на производителите. В „Папас олио“ работят 120 души. Не са съкращавани хора, не са намалявани и заплатите. Можем да си го позволим, защото сме голям производител. Не стоят така обаче нещата при малките производители, отбелязва директорът.

Увеличението на сметките за ток при двете предприятия - "Гайтек" и "Папас олио", е средно 2,5 пъти в сравнение със същия период на миналата година.

Не очакваме нови ръстове в цените на олиото, категорични са и двамата собственици. „За едно бутилиране отиват около 200 лева на тон. С новите цени на тока тези цени стигат до 250-260 лв. за производство от нерафинирано към рафинирано олио. Според мен тези цени са тавана. Не може всички да печелят двойно, трябва да има баланс“, отбелязва Атанасов. Според него ново поскъпване окончателно би убило пазара.

Коментари към новината

Още новини от Икономика