Новини от област Стара Загора и България

Заради ремонт на 22 километра между Килифарево и Предела

Затварят Хаинбоаз през октомври, отбиват леките коли през Шипка

1965 29/09/2021 13:32 Строителство Пътища
Затварят Хаинбоаз през октомври, отбиват леките коли през Шипка
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

От 4-ти до 31-ви октомври т. г. се спира движението на всички моторни превозни средства през Прохода на Републиката - път II-55. Ще се ремонтира близо 22 км участък Килифарево - Предела в област Велико Търново.

Целта е повишаване безопасността на движение и подготовка за предстоящия зимен сезон, тъй като Проходът на Републиката е основна пътна връзка за тежкотоварния трафик между Северна и Южна България.

Заради ремонта леките автомобили ще преминават през прохода „Шипка“, а тежкотоварните автомобили ще бъдат пренасочвани по път II-73 Шумен – Карнобат (проход „Ришки“) и път II-48 Омуртаг - Котел (проход „Котленски“).

Второкласният път е най-пряката и удобна връзка на пътуващите от ГКПП „Дунав мост 1“ през Стара планина към ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Маказа“. Трафикът на леки и тежкотоварни автомобили през Прохода на Републиката е интензивен целогодишно, което води до износване на пътната настилка, неравности и пропадания. Извършваните през последните години текущи ремонти на трасето са с краткотраен резултат и това налага предприемане на настоящите строителни работи, обясниха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Ремонтът на въпросния участък от Прохода на Републиката включва машинно изкърпване на асфалтовата настилка, подмяна на компрометирани дилатационни фуги, нова хоризонтална маркировка, обрушване и обмрежване на скатовете, укрепване на откосите, подобряване на отводняването, почистване на крайпътната растителност, подмяна на компрометираните ограничителните мантинели и други. Стойността на ремонтните дейности е 2,1 млн. лв. с ДДС.

Строително-монтажните работи са възложени на пътноподдържащата фирма „Пътни строежи-Велико Търново“ АД, с която АПИ има договор по ЗОП за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в област Велико Търново.

Коментари към новината

Още новини от Строителство