Новини от област Стара Загора и България

През следващата година

Пускат адаптирани ваксини към новите щамове на коронавируса

Пускат адаптирани ваксини към новите щамове на коронавируса
Divident.€U Divident.€U

Очаква се през следващата година ваксините на Pfizer и Moderna да получат одобрение на адаптирани ваксини спрямо актуалните варианти на коронавируса. За това информира директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, цитиран на фейсбук страницата на МЗ.

Към момента в България са доставени 6 милиона ваксини, като най-голям дял са РНК ваксините - над 3,7 млн. Ваксината на Pfizer е и най-прилаганата – над 1,5 млн. дози от нея са поставени в страната.

Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ в момента извършва оценка на данни от Pfizer/BioNTech по отношение на бустер доза и оценка на данни на имунокомпрометирани лица - както за ваксината на Pfizer, така и за тази на Moderna.

Няма притеснения за обезпечаването на третата доза, казва Богдан Кирилов и пояснява, че разрешението за употреба под условие е механизъм, който ЕК е въвела, за да може в пандемични условия по-бързо да се издаде разрешение за употреба на съответен лекарствен продукт.

Стартирали са клинични изпитвания във фаза 3 на ваксината на Sanofi. ЕМА извършва преглед на данните от предклиничните изпитвания, както и от изпитванията във фази 1 и 2. Очаква се в края на годината да бъде издадено разрешение за употреба.

Коментари към новината

Още новини от Здраве