Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

"Пиеро" продължава с богата програма в неделния ден

619 25/09/2021 12:00 Култура Сцени
Пиеро продължава с богата програма в неделния ден
Divident.€U Divident.€U

Откриха дванадесетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“
На тържествена церемония във фоайето на старозагорската опера беше дадено началото на дванадесетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“. „Поздравявам организаторите на това много чакано събитие, поздравявам всички участници с „Добре дошли“, поздравявам и журито на което предстои една нелека задача- да открои най-доброто от най-доброто. На добър час!“, каза в приветствието си зам.-кметът Милена Желева.

Веднага след това зрителите имаха възможността да се насладят на спектакъла на Държавен драматично - куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен „Ученикът на смъртта“ – по полска народна приказка.
В конкурсната програма ще вземат участие 11 спектакъла от страната и Европа. „Основната мисия на фестивала през всички тези години беше да се провокират българските творци да създават куклено-театрално изкуство за възрастни“, разказа директорът на Кукления театър в Стара Загора Дарин Петков. Той допълни, че селекцията, както на всяко издание на фестивала, е разнообразна и се стреми да покаже пред публиката съвременните тенденции и иновативни похвати в куклено-театралното изкуство. В рамките на тазгодишното издание на фестивала присъстващите ще видят дигитално оживели кукли. С помощта на най-новите дигитални технологии една кукла от знаковия спектакъл на Куклен театър Стара Загора – „Жабокът принц“ ще оживее във фоайето на театъра и ще си комуникира с всички посетители и гости.

Тази година председател на журито е режисьорката Веселка Кунчева. В експертната комисия са още сценографката Мариета Голомехова, руската режисьорка Анна Иванова, композиторът Петър Цанков и театроведът Митко Новков. Те ще имат нелеката задача да присъдят отличия в осем категории - за музика, сценография, мъжка и женска роля, режисура, експериментални форми, на младата критика и Гран при за най-добър спектакъл. Освен това ще се връчи и Награда за цялостен принос и популяризиране на кукленото изкуство за възрастни.


Програмата в неделния ден:
10.00 часа Нашият дом – гората / къщата на арх. Димов/
Театър в кутия за един зрител
Театър Трио – Бургас, България
11. 00 часа Разбойническа история, Лятна сцена на куклен театър
Куклен театър Мале –мале – София

11.00 часа Регионална библиотека „Захарий Княжески“
Анимационна кинопанорама
Компот колектив

13-17.00 часа  Регионална библиотека „Захарий Княжески“
Плакатът – флагманът на съвременната визия
Уъркшоп
16.00 часа Държавна опера – Стара Загора Въздух
Държавен куклен театър Видин
18.00 часа Къщата на арх. Димов
Takeway jazz
Фрьоч трио Будапеща, Унгария

19,30 часа Драматичен театър Гео Милев - Бомбето
Държавен куклен театър Пловдив

Коментари към новината

Още новини от Култура