Новини от област Стара Загора и България

В ППМГ "Гео Милев" - Стара Загора

Математици превърнаха училищно фоайе в уютен „Кът за четене“

Математици превърнаха училищно фоайе в уютен  Кът за четене
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

На откриването на новия кът гостува писателят Николай Милчев с представяне на нова книга с разкази

ППМГ „Гео Милев“ в Стара Загора вече разполага с уютен „Кът за четене“, в който по всяко време на деня свободните от часове ученици могат да седнат удобно, да прочетат интересна книга или да вземат в ръце ценно помагало по езиково обучение.

Новият „Кът за четене“ е разположен в дъното на училищното фоайе на последния етаж и е обзаведен с мека мебел, удобни столове, барбарони, малка библиотека, телевизор, които създават истински уют в иначе строгата училищна обстановка.

Създаването на училищен кът за четене става възможно благодарение на спечелен от колектива на ППМГ „Гео Милев“ европейски проект по националната програма  „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“, обясни за Divident.€U директорът на математическата гимназия Мариета Петрова.

От Министерство на образованието отпускат средства за обзавеждането, за закупуване на книги, както и за реформиране на избраното пространство. „Отделихме и малко средства от бюджета на училището, за да се получи кът, какъвто на всички ни се искаше. Идеята беше този кът да разчупи стандартната среда, в която учениците се обучават – без чинове, без черна дъска и класна стая. Учениците да имат място, в което да могат да осъществяват различни свои инициативи“, посочи Мариета Петрова.

Новият „Кът за четене“ вече разполага с наситена програма за провеждане на събития до края на учебната година. Всеки месец тук е предвидено да се осъществяват срещи с известни творци, да се провеждат интересни дискусии, тематични разговори и представления.

За откриването му от училищното ръководство бяха поканили талантливия български поет и писател Николай Милчев, който представи най-новата си книга с разкази „Ябълковият човек“. Николай Милчев прочете свои разкази и стихове и разказа какво го е мотивирало да стане писател.

„Знам, че не е добре да си го признавам в една математическа гимназия, но аз не бях силен по математика, нито по физика или по химия. Но когато започнах да уча българска филология, аз получих 16 поредни шестици – така просто си дойдох у дома. Затова - важно е да откриете себе си, да откриете онова, което най-много жеалете да правите и да не се отказвате от него, колкото и да ви е трудно понякога“, посъветва учениците писателят.

В продължение на 30 години Николай Милчев също е работил като учител, затова създаването на този кът за четене е особено ценен за него. „Хората сутрин излизат от къщи по различен повод – най-много от тях отиват да работят, други да печелят пари, трети – за други неща. През по-голямата част от живота ми аз съм излизал на лов за... стихове и разкази“, призна писателят.

Водещ на срещата с Николай Милчев беше учителят по български език и литература от гимназията Екатерина Стратиева- Мирчева, която също е известен автор на поетични книги от Града на липите. Тя запозна учениците с творческото светоусещане на Николай Милчев, а по-късно представи писателя и на лителатурно четене в музей „Литературна Стара Загора“.

Така в библиотеката на новия „Кът за четене“ в ППМГ „Гео Милев" бяха добавени още няколко книги – тези на първия му гост. А предстоят още много срещи.

Коментари към новината

Още новини от Образование