Новини от област Стара Загора и България

„Хлебопроизводство СЗ“ инвестира 2 милиона лева в модернизация на производството

2913 21/09/2021 17:00 Икономика Бизнес
Гергина Димитрова
Хлебопроизводство СЗ  инвестира 2 милиона лева в модернизация на производството
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Цената на хляба, произведен от старозагорското предприятие ще скочи с 10 до 15 стотинки от средата на октомври

Инвестиция от 2 млн. лева приключва в най-стария завод за производство на хляб в Стара Загора - „Хлебопроизводство СЗ“. Инвестиционните намерения на новия собственик Тенчо Лилянов, който придоби старозагорския завод за хляб през 2018 г., са стартирали през 2019 г. и включват цялостното подновяване на единствената линия за производство на хляб с нова.

Модернизация по време на криза Вече са монтирани новите тестомесачки, нови предпруфери (мястото, където отпочива хляба преди изпичане). Нови са и линията за изпичане, охладителния тунел, както и машината за нарязване на хляба.

Това е най-голямата инвестиция в предприятието, правена през последните 10 години, посочи за Divident.€U директорът на „Хлебопроизводство СЗ“ Гергина Димитрова.

Според нея инвестираните средства ще дадат възможност за безупречно качество на произведения хляб. С инвестицията намаляват наполовина и необходимите в производството хора. Днес на линията работят едва 8 души, като останалите са преназначени в другия цех – за производство на закуски.

В старозагорското предприятие почти няма текучество, казва Димитрова. Днес в него работят 82 души.

Старозагорският хлебозавод произвежда 18 000 - 20 000 хляба в рамките на 12 - 13 часа всеки ден. Освен Стара Загора, „Хлебопроизводство СЗ“ снабдява с хляб Ямбол и Нова Загора. За Нова Загора ежедневно тръгват поне 3000 - 4000 хляба, тъй като там няма хлебозавод, обясняват от ръководството на предприятието.

Неизбежното поскъпване По-висока цена на хляба „Хлебопроизводство СЗ“ планира увеличение на цената на хляба си с около 10-15 ст. от средата на октомври. Ако това не се случи, изправени сме пред фалит, казват от ръководството. Тази година цената на брашното е поскъпнало с 20-30 лв. на тон. Увеличават се цената на всички консумативи – торбички, опаковки, дори солта се е увеличила с 2 ст/кг.

Най-голямо е увеличението в цената на олиото, което се използва за закуските. Ако миналата година са го купували за 1,80, то сега го купуват за повече от 3 лв./л на едро, отбелязва Димитрова.

Най-голям остава ръстът в разходите за ток. Докато сметката за ток на „Хлебопроизводство СЗ“ за месец август, миналата година е била 19 000 лв, то тази година за август тя стига 69 000 лв. Заради скъпия ток в момента предприятието е на голяма счетоводна загуба.

„Всички производители на хляб са на ръба. Имахме някаква печалба през миналата година, затова си позволяваме да задържим цената на хляба до октомври“, казва директорът Гергина Димитрова. Според нея е наложително да се вдигнат заплатите на хората в предприятието, за да посрещнат нуждите си през зимните месеци.

„Старозагорци купуват нашия хляб. Търсят в магазините зелените торбички, в които го продаваме. За тях те са символ на старозагорското производство“, казва Димитрова. Закуските, произведени от предприятието, се продават повече по селата.

Производственият капацитет на новата линия е 2400 хляба на час. В „Хлебопроизводство СЗ“ се произвеждат 3000 - 4 000 закуски на денонощие.

Предприятието изпълнява обществени поръчки за училища и детски градини. Доставя и закуски на учениците в новозагорските училища. Асортиментът на закуските се обновява непрекъснато.

От миналата година е пуснато производство на бургери и джобове с луканков салам.

Пазарът показва какво да правим, отбелязва директорът на старозагорската фирма. Най-търсени са ритуалните погачи, като всяка се прави ръчно и отнема поне около час време, обяснява Димитрова.

Превратни години Първата сграда на старозагорския завод „Хлебопроизводство“ е построена през 1968 г. В периода 1983 - 86 г. е достроена и новата част на предприятието. Около 6 дка е сградния фонд на „Хлебопроизводство“, но днес се използва само една десета от площта му.
„Когато дойдох през 1981 г., имаше 6 основни линии и се произвеждаха 3 вида хляб – „Добруджа“, бял и типов. През 1985 г. произвеждахме 120 000 хляба за 24 часа и зареждахме с хляб Стара Загора и 80 села, спомня си Гергина Димитрова. Тогава в предприятието са работили 350 души.

През 2001 г. собственик на „Хлебопроизводство СЗ“ става футболната легенда Наско Сираков. През 2018 г, когато Тенчо Лилянов купува от него предприятието, старозагорският хлебозавод е бил на загуба. В края на миналата година „Хлебопроизводство“ завършва на счетоводна печалба от 120 000 лева.

Новият собственик е в бранша от 10 години. Държи още хлебозавода в Хасково, притежава и мелница. Той изцяло доставя брашното в старозагорското предприятие и не е необходимо да се търси от други производители, казва Димитрова.

Лилянов е започнал реновиране и на сградите на старозагорския Хлебозавод.

Трудности и предизвикателства За разлика от преди, днес в Стара Загора има много хлебопроизводители. Бизнесът с хляб не е лесен, изправен е и пред много нови предизвикателства, отбелязва Димитрова.

Дълго време се мислеше, че след като хлябът е бързооборотна стока, от него се печели много. С течение на годините обаче се оказа, че това съвсем не е така. Всяка година производството на хляб намалява. В рамките на последната 1 година средно дневното производство на хляб в предприятието е намаляло с 1000 броя. В това, за съжаление, има принос и обедняването на населението, смята Димитрова. Има пенсионери, които ходят в голяма верига да купуват хляб, само защото е с няколко стотинки по-евтин, отбелязва тя.

Работата с големите търговски вериги е другата трудност. Извиват ръцете на производителя, искат да им даваме стоката си под себестойност, казват от ръководството на старозагорската фирма. Затова и „Хлебопроизводство СЗ“ не работи с големите чуждестранни вериги.

Дистрибуцията на стоката на „Хлебопроизводство СЗ“ става чрез фирма „Бред Трейдинг“. Най-големият клиент в Стара Загора е местната търговска верига „Си Би Ес“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика