Новини от област Стара Загора и България

Партизанин от отряда на Чочоолу празнува 100-годишен юбилей

Партизанин от отряда на Чочоолу празнува 100-годишен юбилей
Divident.€U Divident.€U

Стотния си рожден ден празнува роденият в село Опан партизанин от отряда на Чочоолу "Христо Ботев" Петко Петков, известен с партизанското си име Бурян.

Днес рожденикът получи цветя, торта и финансов подарък за юбилея си от Общинския партиен съвет на БСП в Опан. Социалистите от общинската организация се включиха в хубавия празник заедно с близки, внуци, правнуци и приятели на Берян. Столетникът получи и поздравителни адреси от Движението на ветераните в БСП и от БАС за тържествения ден.

„Помним с вълнение Вашите епични разкази за партизанския отряд „Христо Ботев“, антифашистката борба, Отечествената война и още се възхищаваме на геройството Ви, проявено в името на човешки правдини, българска свобода и справедливост. Вашите истории трогват и днес младите, за които сте достоен пример, възторг и почит.

Вие сте сред малкото хора, които преминават през изпитанията, трудностите и радостите на един век, време - мерило за самоотверженост, всеотдайност и отговорност“, написа в поздравителния адрес от името на партията областният председател на БСП - Стара Загора Румяна Динева, поднасяйки пожелания към общественика, антифашиста и социалист, който членува в партията от 81 години.

Петко Иванов Петков (Бурян) e роден на 20.09.1921г. в с. Опан в семейството на безимотен пастир на селските овце. На 10 години остава без майка, с нерадостно детство от пастирче до ратай.

През 1936 г. е приет за член на РМС. През септември 1942 г. постъпва в редовете на Българската армия в Карлово. През зимата на 1942 г. дезертира, като изпълнява поставена задача да изнесе оръжие, необходимо за водената нелегална дейност.

Става пръв партизанин от с. Опан в старозагорската чета на партизанския отряд „Христо Ботев“ под командването на Стойо Неделчев Чочоолу, позициониран в Оряховския балкан.

Отрядът води множество битки по време на антифашистката борба, като дава много жертви. Петко Петков участва и в Отечествената война (1944 г. – 1945 г.) в Осма Тунджанска дивизия. Награден е с орден „Народна свобода 1941 г. – 1944 г.“.

След 9-ти септември 1944 г. е дългогодишен председател на БАС в община Опан.

Коментари към новината

Още новини от Общество