Новини от област Стара Загора и България

Мерки срещу високата цена на тока

Експерт: Цените на въглеродните квоти трябва да се свалят

899 20/09/2021 16:38 Икономика Бизнес
Експерт: Цените на въглеродните квоти трябва да се свалят
Divident.€U Divident.€U

Според КРИБ българската индустрия няма да издържи на непрекъснато нарастващите цени на тока

Електроенергийният свободен пазар в Европа ще се разпадне под натиска на рекордно високите цени на тока. Всяка страна в ЕС ще започне да защитава собствената си икономика. Това прогнозира икономистът и енергиен експерт Боян Рашев в ефира на bTV и предаването „Тази сутрин“.

Боян РашевСпоред Боян Рашев, ако не се вземат спешни мерки за овладяване на цените на тока в Европа, на 1 януари, когато в България се актуализират цените за битовите домакинства, реалният очакван скок за бита трябва да бъде около 50%. Само така ще може да се постигне относителен баланс между изкуствено регулираната цена за домакинствата и цената, която плащат индустриалните производства, смята Рашев.

Според енергийния експерт има и друг изход – Европа да намали цената на въглеродните емисии или направо да спре търговията с тях, за да облекчи енергийната криза. Дори и с този ход проблемите няма да се решат напълно, защото основната причина за скъпия европейски ток е високата цена на природния газ, посочи Боян Рашев.

„Европа дълго време мислеше че ВЕИ могат лесно да заместят газа и въглищата. В момента виждаме, че не могат. Газа в момента е много скъп и причината е, че не се инвестира в проучване и добив на газ“, посочи Рашев.

Преходът към безвъглеродна икономика не може да стане толкова бързо, колкото им се иска на много хора. В момента цената на тока в Западна Европа зависи от това дали духа вятър или не. Ако духа вятър, цената пада. Ако няма – цената ще е даже по-висока и от днешната“, обясни експертът.

Най-лошото е, че с тези цени на тока Европа вече е напълно неконкурентоспособна на целия останал свят. Във Великобритания днес цената на тока за индустрията стига 400-500 паунда на мегават, което предизвиква истински индустриален шок.

В България в най-скоро време ще се отрази със скок в цената на тока предстоящото планово затваряне за планов ремонт на един от блоковете на АЕЦ Козлодуй, посочи Рашев.

Единствено в Полша цената на електроенергията в момента стои относително по-ниска, благодарение на богатите залежи в страната на черни и лигнитни въглища.

България също има енергийно предимство и трябва да си го пази за себе си, смята Боян Рашев. „Имаме АЕЦ-а, комплекса „Марица Изток“ и всички останали големи вецове на НЕК. В момента това ни защитава и това е нашия шанс да се спасим ог глобалната криза с цената на газа“.

Според Рашев подписаните договори за намаляване на въглеродните емисии могат да бъдат постигнати и с работещи въглищни централи в „Марица Изток“. Ние нямаме договор да затваряме комплекса, припомни той.

След днешните 293.28 лв. за мегават час, сегментът „Пазар ден напред“ на Българската независима енергийна борса за утре 21 септември затвори при цена от 230,61 лв.

„На 1 януари, когато се актуализират цените на тока за домакинствата, който и да е на власт, на следващия ден ще падне от нея“, прогнозира Рашев.

Според Константин Стаменов, председател на Комитета по енергетика в КРИБ, българската индустрия няма да издържи на непрекъснато нарастващите цени на ел.енергията. „Икономиката не може да работи на тези ценови нива на тока. Трябва да се намери механизъм“, допълни Стаменов.

Той съобщи, че железниците са изпратили писмо до КРИБ, в което уведомяват, че от 1 октомври вдигат цените. Това е кръвоносната система за големите товари, допълни той. ВиК холдингът също обсъжда по-високи цени на водата, тъй като ел.енергията, която се използва в сектора е нараснала от 76 лв. на 300 лв. и тези разходи няма как да бъдат поети от дружествата в страната при сегашната цена на водата.

В петък след среща с бизнеса, от пресцентъра на Министерство на енергетиката съобщиха, че обсъждат възможността да се променят правилата за търговия с ток, за да се облекчи положението на българската индустрия във връзка с непрекъснато нарастващите цени на тока.

За да намалят тежестта от нарастващите цени на тока върху потребителите, много други държави в ЕС предприеха редица мерки. Иcпaнcĸoтo лявo пpaвитeлcтвo ce cъглacи нa cпeшни мepĸи зa ĸoмпeнcиpaнe нa пocтoяннo pacтящитe cмeтĸи зa eнepгия.

Гъpция oбeщaвa cyбcидии нa ĸoнcyмaтopитe, Итaлия cъщo ce cтpeми дa пpepaзглeдa cмeтĸитe зa eлeĸтpoeнepгия.

Цeнитe нa eлeĸтpoeнepгиятa нa eдpo ce пoвишиxa пpeз лятoтo и пpoдължиxa дa ce пoĸaчвaт и ceптeмвpи, нaдxвъpляйĸи 170 eвpo зa мeгaвaтчac.

Coциaлиcтичecĸият пpeмиep Πeдpo Caнчec oбeщa нa иcпaнцитe, чe cъглacнo нeгoвия „шoĸoв плaн“ тe нямa дa плaщaт пoвeчe зa eлeĸтpичecтвo cи, oтĸoлĸoтo пpeз 2018 г. плюc инфлaциятa. Дaнъцитe зa eлeĸтpoeнepгия вpeмeннo ce нaмaлявaт oт 5.1% дo минимaлнитe 0.5%, paзpeшeни cъглacнo пpaвилaтa нa EC. ДДC въpxy cмeтĸитe бeшe нaмaлeн пpeз юли.

Heoчaĸвaнo виcoĸитe пeчaлби нa eнepгийнитe ĸoмпaнии щe бъдaт пpeнacoчeни ĸъм пoтpeбитeлитe и щe плaщaт зa инфpacтpyĸтypa дo cлeдвaщия aпpил. Cъщo тaĸa Иcпaния щe cъбepe cpeдcтвa, ĸaтo пpoдaдe въглepoдни ĸвoти зa oщe 900 млн. eвpo тaзи гoдинa, в дoпълнeниe ĸъм плacиpaнитe 1.1 млpд. eвpo.

Πoлшa cъщo ce cблъcĸвa c eдни oт нaй-гoлeмитe пocĸъпвaния нa eнepгиятa, тъй ĸaтo нe caмo тpябвa дa ce cпpaви c пoвишaвaнeтo нa цeнитe нa гaзa, нo и c pъcтa нa цeнитe нa въглepoднитe ĸвoти cъглacнo cxeмaтa нa EC зa тъpгoвия c eмиcии, пopaди гoлямaтa cи зaвиcимocт oт въглищaтa. Cъглacнo нeя ĸoмпaниитe пoлyчaвaт или ĸyпyвaт ĸвoти зa eмиcии и cлeд тoвa ги тъpгyвaт.

Коментари към новината

Още новини от Икономика