Новини от област Стара Загора и България

Туристически тур разказа историята на езеро „Загорка“ и тайните на тракийските символи

Туристически тур разказа историята на езеро  Загорка  и тайните на тракийските символи
Divident.€U Divident.€U

При голям интерес премина поредният безплатен туристически тур от поредицата „Стара Загора - неразказани истории по правите улици“, организиран от Туристическия информационен център към Община Стара Загора.

Този път турът излезе от рамките на централната част на града и отведе жадната за любопитни истории аудитория към емблематичното езеро „Загорка“. Водени от градския изследовател и доктор по социална антропология Мария Славчева и началникът на отдел “Туризъм“ Маргарита Крумова, участниците в тура научиха малко известни факти около появата на символите и знаците от древността до днес, с които човечеството изразява своите емоции, чувства, естетически възприятия и отношение към заобикалящия го свят.

Мария Славчева вплете в разказа си и историята по създаването на някои от основните символи на Стара Загора, любопитни факти от построяването на първото пивоварно предприятие в града в началото на миналия век, на мястото на което по-късно се появява и днешната пивоварна „Загорка“.

Разказът върна участниците в тура в годините на легендарния кмет на Стара Загора Йордан Капсамунов с амбицията му да създаде езеро „Загорка“ и да изгради около него различни атракции - плуващ във водите му кораб, лодки, плаж, бирария…

В началото на 80-те години кметската управа взема решение да надгради бирарията в хотел-ресторант, който да приеме участниците в насроченото за 1983 година Световно първенство по корабомоделизъм. Първенството се провежда в посочената година, но общината не успява да завърши хотела поради липса на достатъчно средства и го открива през 1987 година. Хотелът обаче работи сравнително кратко и в годините на демократичните промени е изоставен и запустява. Сградата започва да се руши, а езерото буренясва.

През 2012 година хотелът е възроден в петзвезден комплекс - Парк-Хотел „Стара Загора“, в който инвеститорите от „Металик“ АД реализират проекта на художника-хералдик Христо Танев за вплитане в интериора му на знакови елементи от тракийската култура, за която се смята, че е възникнала именно по нашите земи.

Така участниците от туристическия тур имаха възможност да се запознаят със скритата символика на тракийските знаци, орнаменти и изображения, с които са украсени фоайетата и залите на комплекса. За тях разказа дългогодишният журналист Стоян Стратиев, който изпълнява длъжността „Връзки с обществеността“ от откриването на комплекса.

Разказът му акцентира върху тракийските наименования на отделните части на комплекса, техният произход и значение, както и скритият смисъл, който носят тракийските предмети, образи, символи и знаци, изобразени на 12-те витража в залата на ресторант „Орфеида“, паното „Орфей и звездите“, стенописът с тракийския ритуал „Освещаване на хляб, вода и вино“, създадени с въображението и познанията за тракийската култура на художника Христо Танев.

Накрая всички участници в тура получиха като комплимент от комплекса ваучери за безплатна разходка с водно колело в езеро „Загорка“ и отстъпка в заведенията на Парк-Хотел „Стара Загора.

От Туристическия информационен център обещават още вълнуващи емоции със следващите безплатни туристически турове, които предстои да бъдат обявени.

Желаещите да се включат в тях трябва да се запишат предварително на място в Туристически информационен център на бул.“Руски“ № 27 или на телефон 042/ 62 70 98, на email [email protected], на сайта www.visitstarazagora.bg или на https://forms.gle/D5ZMeznppC5o4BQX6

Снимки: Михаил Михалев, Феникс ТВ

Коментари към новината

Още новини от Туризъм