Новини от област Стара Загора и България

Теодосий Теодосиев: Успяват хората с висока емоционална интелигентност

Теодосий Теодосиев
Теодосий Теодосиев: Успяват хората с висока емоционална интелигентност
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Теодосий Теодосиев /Тео/ е дългогодишен преподавател по физика в ПМГ „Никола Обрешков“, град Казанлък. Ръководи и специализирана школа по приложна математика и физика. За нуждите на школата е създал база за експериментални задачи по физика.

Той е действащ учител и ежегодно дава по-голямата част от националните отбори на България за международни състезания и олимпиади по физика. От общо 11 златни медала, печелени от български участници на Международни олимпиади по физика, 7 са на възпитаници от неговата школа, включително най-високите индивидуални резултати и отборни постижения. Има 13 индивидуални първенци на националните олимпиади по физика и повече от 50 участници на МОФ.

Тeо Теодосиев е и активен общественик. Избран е за първи председател на Националния клуб на учителите новатори. Носител е на множество награди и отличия: орден „Св. Св. Кирил и Методий“ , три пъти награди „Св. Неофит Рилски“, награда „Райна Кандева“, двукратно наградата на фондация „Св. св. Кирил и Методий“, награди от Физическия факултет на СУ Св.Климент Охридски за най-много приети студенти, единствен учител в България, награден с почетен диплом от Българския парламент.

За дългогодишния си безкористен труд и издигане авторитета на България, Теодосий Теодосиев е удостоен със званието „Почетен гражданин“ на родния си град Казанлък.

В началото на новата учебна година разговаряме с него за предизвикателствата пред младите хора и формулата на успеха в науката.

- Господин Теодосиев, открихте ли талантливи млади физици и тази година?
- С огорчение ще кажа, че има бягство от точните науки през последните години. Действително най-забележителните ученици по физика в България са от нашата школа. Най-добрият - Александър Проданов, който вече няколко години печели медали в националните отбори, е от Казанлък.
Има и други, които не са от Казанлък, но не са пропуснали нито една школа. Тези, които се трудят, успяват.

- Коя е формулата да накараш младите хора да покажат и развият таланта си?
- Трагедията на нашето време е, че има много деца, които се раждат с голям талант, но след това той се умножава по - 1. Принос за това имат медии, видео, електронни игри, порно, които много често са разрушаващи фактори.

Умните народи са тези, които умеят да филтрират тези неща. Например в Китай и Австралия порно сайтовете не достигат до децата. Тези от Далечния изток успяват най-много, защото те на практика имат висока емоционална интелигентност. Китаецът, японецът се усмихват винаги, умеят да отлагат удоволствието и да вложат усилия в едно направление, в резултат на което постигат и много големи резултати.

На нашите деца днес им липсва емоционална интелигентност. Някога европеецът е бил въздържан, спазвал е постите, умеел е да отложи удоволствието. Търсенето на удоволствие от най-ранно детство, няма добър ефект върху развитието на детето.

- Какво ще посъветвате семействата, които искат да развият таланта на децата си?
- Родителите днес твърде много задоволяват желанията на децата си, което е контрапродуктивно. От тук нататък тръгва трагедията на целия свят. Дядо Вазов, който е бил министър на просветата, е казал: Училището не се гради с камъни. Учителите правят училището.

На първо място трябва да има качествен учител. На второ място учениците да отложат удоволствието, да полагат усилия в обучението. Тогава ще бъдем сред най-добрите в света.

- Имате ли представа колко ученици са минали през Вашата школа?
- Като се броят лагер-школите, които направихме, тази година се учиха при нас няколкостотин души. Всяка година по толкова минават през школата по физика. Продължаваме кръжоците, в които събираме деца от цяла България. Правим подготовка за университета, за олимпиадите. Ще направим и тази учебна година лагер школите. В Бургас проведохме чудесен лагер. Там се събра целият елит на България – бъдещият отбор по физика на страната.

България е едно чудо! На малка България, която е една хилядна от света и се полага веднъж на 1000 години да имаме абсолютен първенец. Ние сме имали често и ще продължаваме да имаме шампиони на олимпиадата по математика, физика, биология, астрономия.

- Попречи ли ви на работата с децата ситуацията с пандемията през изминалите месеци?
- Продължаваме, при нас локдауни няма. Предупредил съм, че ще провеждаме занятия. Никой досега не се е разболял в школата. Имаме живачна лампа, която е десетки пъти по-мощна от тези, които се използват за дезинфекция на въздуха. Направихме я в нашата лаборатория. С нея дезинфекцираме въздуха, умират всякакви вируси.
Имаме най-вече висок градус на ентусиазъм. И ще кажа, че не е толкова опасен вируса, колкото страхът от него.

- Какво ще пожелаете на учители и ученици през новата учебна година?
- От векове българинът е отивал на училище като в църква. Това е един храм на високата интелектуалност, храм за натрупване на знания за това, което са създали светлите умове на човечеството в продължение на 10 000 години. Ще кажа, че света, в който живеем става все по-конкурентен. В Далечния изток има университети, в които 10 000 души се състезават за 1 място. При тези обстоятелства ще оцелеят само тези народи, които са добре с най-важното производство - това на висококачествени хора. Много се надявам една малка България да остане в интелектуалния златен милиард на човечеството!

Коментари към новината

Още новини от Образование