Новини от област Стара Загора и България

В Казанлък

Откриха изложба живопис на модния дизайнер Мариела Гемишева

1319 15/09/2021 16:03 Култура Изложби
Откриха изложба живопис на модния дизайнер Мариела Гемишева
Divident.€U Divident.€U

Експозицията може да бъде видяна от днес до 7 ноември в залата на къща-музей Ненко Балкански

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова бе сред гостите на официалното откриване на изложбата на Мариела Гемишева, в партньорство с Ивана Кълвачева „Седем седмици в Париж“. Тя бе открита навръх Кръстовден в залата на къщата – музей на Ненко Балкански.

Седемте лични авторски споделяния, под формата на колажи на известния дизайнер – експериментатор представи д-р Пламен Петров, новият директор на Художествена галерия – Казанлък: „Един продукт, част от Програмата „Диалози“, в който ще се опитаме с различни съвременни артисти и екипа на галерията да търсим различни разговори, връзки и асоциации с фонда на Художествена галерия – Казанлък и съвременното изкуство.“, каза Пламен Петров.

„За нас е чест, че тази платформа стартира с проекта на Мариела Гемишева. Един проект, който при първия ни разговор тя назова „Седем седмици в Париж“. Според Пламен Петров проектът е „пресечна точка“ с изкуството на Ненко Балкански, който през 1939-1940 година, заедно с редица други български художници, по инициатива на Министерство на просветата шества до френската столица и Франция. „Столица, която никого не оставя равнодушен и всеки в спомените си ще открие онази, малко мрачна история на Париж...

„Тази мрачна природа е отразена в техните произведения. В натюрмортите „мъртва природа“ на Ненко Балкански той рядко се вглежда в общия силует на града. И ето че 80 години по-късно един друг художник, по-известен в арт средите като едно „невъзпитано момиче“ от Казанлък, което прави оригинални модни решения, 80 години по-късно, без никакъв режисиран жест, пресича погледа на Ненко Балкански", посочи Пламен Петров.

Известната с оригинални и впечатляващи експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса казанлъчанка Мариела Гемишева призна, че се е прибрала от Париж в състояние на супер самотност, но това я е направило още по-смела. „За мен е огромна чест точно тук да се сблъскам с класическа съвременна живопис, не само в роден Казанлък, а на това специално място - къщата-музей на Ненко Балкански!“.

Популярният моден дизайнер даде сериозна заявка към публиката в Казанлък за срещи със съвременното изкуство: „Мисля, че това, с което разполага Община Казанлък и Галерията все по-често ще ни среща, защото Казанлък е изключително място за много повече преживявания!“.

Експозицията може да бъде видяна от днес до 7 ноември 2021 г.

Коментари към новината

Още новини от Култура