Новини от област Стара Загора и България

Първи учебен ден

Душо Гавазов откри учебната година в най-старото училище в Старозагорско

11238 15/09/2021 16:00 Образование Обучение
Душо Гавазов откри учебната година в най-старото училище в Старозагорско
Divident.€U Divident.€U

Кметът на Мъглиж Душо Гавазов приветства в първия учебен ден учениците на най-старото училище в област Стара Загора – ОУ Христо Ботев. "На онези, които за първи път тръгват по-дългия път на духовното обогатяване, наречен образование, желая попътен вятър и много успехи! На всички останали пожелавам здраве и просперитет в трупането на знания и мъдрост!", каза Гавазов.

Със своите достолепни 200 години училище „Христо Ботев“ се смята, че е най-старото не само в областта, но и в страната. Животът в него днес е интересно съчетание на традиционно обучение с новите тенденции, казва  директорът на ОУ „Христо Ботев“ Милена Челебиева. В школото се учат 252 деца, а за тяхното образование се грижат 25 души педагогически персонал.

Най-старите досригнали до нас сведения за училище в Мъглиж са от XVII век (1623 г.). Предполага се, че още тогава в Мъглижкия манастир е имало килийно училище. Със сигурност килийното училище в манастира е засвидетелствано през 1821 г.

През първата половина на XIX век училището прераства в светско. Тук се обучават не само децата на мъглижани, но и младежи от Казанлъшко и Старозагорско. През 1871 г. в Мъглиж вече има мъжко училище, девическо, неделно училище и читалище. Мъглижкото училище дава учителски кадри из цялата страна. През Руско – турската война 1877 – 1878 г. изгаря долното двуетажно училище и девическото училище при Горненската църква. Опожарен е и манастира.

След Освобождението училището се помещава най – напред в турското медресе – източно от сегашния каменен мост. То се състои от две стаи, в които учат момчетата и момичетата. През 1891 г. се построява новата Горненска църква „Св. Вмч. Димитрий”, в двора на която се построява и училището.

През 1918 г. при пожар училището изгаря. Новата учебна сграда е построена през 1922 г. със 17 учебни стаи, физкултурен салон, работилница по трудово обучение и сграда с 2 учебни стаи за ученици от предучилищна възраст. Мъглижани му дават името на големия поет и революционер Христо Ботев.

Коментари към новината

Още новини от Образование