Новини от област Стара Загора и България

Депутатите приеха посред нощ актуализацията на бюджета

639 11/09/2021 13:23 Общество България
Депутатите приеха посред нощ актуализацията на бюджета
Divident.€U Divident.€U

Акцент в актуализирания бюджет са мерките в подкрепа на заетостта и бизнеса

След дълъг парламентарен ден и няколкоседмични разпри актуализацията на бюджета за 2021 година вече е факт. Депутатите гласуваха за одобрените от ресорната комисия промени за увеличаване на приходната с 2 милиарда и 500 милиона лева, а разходната част - с 2 милиарда и 300 милиона лева.
Акцент в актуализирания бюджет са мерки в подкрепа на заетостта и бизнеса. Депутатите одобриха предложението на служебния кабинет бизнесът да бъде подкрепен с 440 милиона лева.
За първи път са отделени и средства за компенсиране на загубите на авиопревозвачите, помислено е и за туроператорите - разпределени бяха 60 милиона лева за туристическия сектор, като 6 милиона ще отидат за като обезщетение за нереализирани пътувания на фирмите.

Народните представители одобриха допълнителни трансфери по бюджетите в общините в размер на сто милиона лева.
Отпуснаха пари и за здравеопазване във връзка с Covid кризата в размер на 225 милиона лева, включително 16 милиона лева за закупуване на лекарството ремдесивир.
Ще бъдат раздадени допълнителни възнаграждения за служителите на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда.

Комисията за енергийно и водно регулиране няма да получи над 16 милиона лева за изплащане на дължимите суми в изпълнение на съдебни решения.
Депутатите са предвидили и пари в случай, че се наложи армията охранява границата, като разрешиха и отпускането на суми за закупуване на дрон за наблюдение на браздата. Така общо 60 милиона лева получиха ведомствата, които отговарят за контрола на мигрантския натиск .
Министерството на отбраната получава до края на годината допълнително 20 милиона лева, МВР - 37 милиона, Държавната агенция за бежанците - почти 700 хиляди лева.
Допълнително бяха отпуснати 23 милиона лева в бюджетите на образователните институции.

Коментари към новината

Още новини от Общество