Новини от област Стара Загора и България

По жалби от страна на собствениците

Съдът отмени ПУП на „Бедечка“ като незаконосъобразен за 30 имота

Съдът отмени ПУП на  Бедечка  като незаконосъобразен за 30 имота
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Въпреки това няма да бъде разрешено строителство във въпросните имоти, казват от ръководството на общината

Подробният устройствен план на „Бедечка“ се отменя частично като незаконосъобразен за имотите на 30 собственици. Това съобщи на брифинг кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

ПУП в частта на въпросните имоти беше отменен въз основа на внесени в съда жалби от страна на собствениците. За всички останали имоти планът за „Бедечка“ остава валиден, подчерта Тодоров.

Престои Подробният устройствен план на „Бедечка“ да бъде частично преработен. В новия му вариант въпросните 30 имота ще бъдат определени за озеленяване без право на строителство, посочиха от общинското ръководство.

Други осем жалби са подадени в Административен съд – Стара Загора срещу приетия Общ устройствен план в района на парка.

Надяваме се, че съдът ще защити обществения интерес, каза кметът на Стара Загора. Той припомни, че беше проведен референдум в Община Стара Загора през 2017 г. относно бъдещето на парк „Бедечка“. На него гласуваха 22 240 старозагорци, като 18 984 от тях подкрепиха идеята за обособяване на парк.

Срещу имотите в парк „Бедечка“ на собствениците ще бъде предложено обезщетение с други имоти. За да се случи това обаче, трябва да приключат всички процедури по обжалване. След това ще бъде съставена комисия в Общинския съвет, в която ще влязат общински съветници от всяка политическа група, както и представители на администрацията, за да няма спекулация със замените. Така всичко ще бъде прозрачно, смята Тодоров.

„За да получим обаче имоти, с които да обезщетим собствениците, е необходимо да има редовно правителство. Трябва да намерим начин Община Стара Загора да прехвърли имоти на Министерство на отбраната, а от своя страна Министерството да ни прехвърли такива имоти, които са интересни за собствениците“, уточни Тодоров.

Той допълни, че общината не е успяла да завърши процедурата през мандата на последното редовно правителство.

Коментари към новината

Още новини от Общество