Новини от област Стара Загора и България

Живко Тодоров: Нужни са поне 10 години за преход в комплекса "Марица Изток"

Живко Тодоров: Нужни са поне 10 години за преход в комплекса Марица Изток
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Общинските съвети в региона ще излязат с декларации в подкрепа на комплекса "Марица Изток"

Необходим е плавен преход към преминаване на зелена енергия в комплекса „Марица Изток“. Нужни са поне 10 години, в противен случай регион Стара Загора ще обезлюдее. Това ще бъде погром за развитието на региона, каза на пресконференция днес кметът Живко Тодоров. Община Стара Загора подкрепя подписката на широката общественост и на синдикатите от комплекса „Марица Изток“ в посока на плавния преход в комплекса, допълни Тодоров.

Общинският съвет на Стара Загора също ще разгледа и приеме декларация в подкрепа на комплекса. Подобни декларации ще приемат и общинските съвети на останалите общини от региона. Те ще бъдат изпратени до правителството.
Според старозагорския градоначалник е абсурдно да се допуска изграждане на паро-газова централа в ТЕЦ „Марица Изток 2“. Тя няма да бъде ефективна заради високата цена на газта, в същото време няма да реши проблема на хилядите хора, които ще останат без работа.

Според Живко Тодоров трябва да се направи ясна стратегия за създаване на икономически зони около Стара Загора. Община Стара Загора е предложила на експертите да се създадат такива икономически зони с помощта на държавата и на ЕС. Те би трябвало поетапно да привлекат нови бизнеси и инвестиции. След като се привлекат нови бизнеси, ще бъде възможно и по-голяма част от хората, които работят в комплекса да се преквалифицират и да преминат на работа там. За всичко това обаче е необходимо време, уточни Тодоров. Според него е разумно да се обмисли и прилагането на нови технологии за улавяне на въглеродния диоксид.Такива вече се прилагат в някои страни.

Живко Тодоров коментира и статистиката на НСИ, според която 90% от българските градове обезлюдяват, а Стара Загора е сред губещите населението си градове. Основните тенденции в тази статистика са висока смъртност, ниска раждаемост, миграция на българите в чужбина.
Според кмета на Стара Загора липсва добра регионална политика в държавата, както и финансова децентрализация. Наливат се прекалено много пари в столицата, което предопределя младите хора да отидат да работят и живеят там. „Държавата е зациклила откъм административна реформа. Което и правителство да дойде на власт, административната реформа трябва да бъде сред основните му задачи“, коментира още Тодоров.

Коментари към новината

Още новини от Общество