Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Отварят зоопарка за посетители в края на септември

Отварят зоопарка за посетители в края на септември
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

За всеки ден просрочване фирмата ще плаща по 1836 лева

Ремонтът на старозагорския зоопарк ще приключи окончателно на 30 септември. Това съобщи на нарочна пресконференция днес в присъствието на фирмата-изпълнител „Трей Груп Холд“, кметът на Стара Загора Живко Тодоров.
Той припомни, че срокът за завършване на обекта беше удължен с решение на Общинския съвет до 30 септември. За всеки ден просрочване след дата, фирмата-изпълнител ще плаща глоба в размер на 1836 лева на ден.

Община Стара Загора е възложила допълнителни дейности на фирмата –изпълнител. Тя трябва да изработи съоръжение за мечки за свободно пребиваване. Пространството за мечките ще бъде много по-голямо от сегашното, те ще имат изградена къщичка, както и нов басейн. Концепцията на обновения старозагорски зоопарк е да бъде максимално близо до природата. 90% от клетките са нови, а използваните материали са дърво, метал и камък.

„Общественият интерес към обекта е голям, осъзнаваме добре отговорността, която носим за приключване на обекта в определения срок“, каза представителят на фирмата – изпълнител Живко Желязков. Той обясни, че трудностите по обекта идват най-вече от това, че се работи в действащ зоопарк. „ Като цяло беше трудно да запазим животните спокойни и здрави. Преместването им в определени моменти трябваше да бъде съобразено с разможителния им период, с периода на адаптация“, уточни той.
Почти всички подземни комуникации в зоопарка вече са готови. Изградени са и стоманобетонните и дървени конструкции. Вчера фирмата е приключила с полагането на първи пласт асфалтова настилка.

Напомняме, че рмонтът на зоопарка започна през октомври 2019 г, като трябваше да е готов за 18 месеца. Заради метеорологичните условия, пандемията, повече от 9 пъти се налагаше да бъдат спирани строително - ремонтните дейности.
Обновяването на Старозагорския зоопарк се извършва по „Фонд за устойчиви градове“ (ФУГ), за финансиране на проект „Реконструкция на Зоопарк Стара Загора“. Договорът е за сумата 4 199 939 лв., от които 2 477 964 лв. са съфинансиране от „Европейския фонд за регионално развитие“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество