Новини от област Стара Загора и България

Решено: Преизчисляването на пенсиите ще е от Коледа

1127 09/09/2021 16:29 Общество България
Решено: Преизчисляването на пенсиите ще е от Коледа
Divident.€U Divident.€U

Пенсионерите ще получат по 120 лв. месечно до края на годината, реши НС

Пенсионерите ще получат надбавка към пенсиите си за трите последни месеца на годината - октомври, ноември и декември - в размер на 120 лв., а преизчисляване на пенсиите ще е от 25 декември, включително и увеличение на минималната пенсия на 370 лв.

След над три часа спорове днес депутатите приеха промените в приходната и разходната част в бюджета и необходимите корекции за сроковете на вече приетите параграфи, с което приключиха актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване на второ четене.
В продължение на часове, депутатите спореха от коя дата да влезе преизчисляването на пенсиите - от 1 октомври или 25 декември. В крайна сметка беше прието предложението на Бюджетната комисия и актуализираните пенсии остават за Коледа. През месеците октомври, ноември и декември, всички пенсионери, без изключение, ще получат по 120 лева добавка.

Това се случи след като народните представители отхвърлиха предложението на вносител за параграф 13 от бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. С отхвърления параграф трябваше от 1 октомври 2021 г. да влязат в сила приетитите вече параграф 9, който касае минималната пенсия и параграф 12, който касае преизчислението на пенсиите с коефициент 1.35.

За преизчисляване на пенсиите от 25 декември гласуваха 126 депутати, 44 се въздържаха, против нямаше. За 120 лв. добавка гласуваха 130, против бяха 31, въздържаха се 7.

Коментари към новината

Още новини от Общество