Новини от област Стара Загора и България

Среща на ЦИК с президента

При избори 2 в 1 - оптимизирани разходи

При избори 2 в 1 - оптимизирани разходи
Divident.€U Divident.€U

Ще трябва да се закупят около 1500- 2000 нови машини, уточниха от ЦИК

Президентът Румен Радев се срещна с представители на ЦИК. На срещата бяха обсъдени различните варианти за провеждане на изборите за държавен глава и народни представители, както и финансовата страна на предстоящия вот.
„Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи закупуване на допълнителен брой машини. Дали ще са 1 500, или 2 000 е въпрос на решение, в зависимост от критерия, който ще приеме ЦИК в колко избирателни секции да има повече от една машина”, обясни председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя уточни, че ако изборите са 2 в 1, част от разходите ще бъдат оптимизирани, а логистиката ще бъде направена само веднъж.

План сметката за провеждане на парламентарните избори на 11 юли показва, че те са стрували около 57 млн.лева, а бюджетът, разходван от ЦИК възлиза на около 23 млн.лева. Тук се включва и дейността на допълнителните 1637 устройства, закупени, за да се обезпечат повече избирателни секции с втора машина.
„Народното събрание определи датата на президентските избори. Вчера беше върнат и третият мандат. Така че отиваме и на парламентарни избори. Разделението на отговорностите между парламента и президентската институция предполага отделни кампании и отделни избори. Още повече - досега в нашата практика смесване на тези избори не е ставало”, коментира държавният глава.

Президентът обаче уточни, че отделните избори изискват много повече средства. „Българите натрупаха чувствителна електорална умора. Освен това, трябва да отчитаме и факта, че Народното събрание определи последната възможна дата за президентски избори. Върнатият вчера мандат стеснява възможностите за маневриране във времето за определяне и на парламентарните избори. Затова в обществото се говори все по-често за избори 2 в 1”, обясни Радев.

Коментари към новината

Още новини от Политика