Новини от област Стара Загора и България

Спасители освобождават утре 20 диви патета в езеро "Загорка"

5993 08/09/2021 16:06 Забавно Любопитно
Спасители освобождават утре 20 диви патета в езеро Загорка
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Поредната акция по освобождаване на зеленоглави патета ще се състои утре вечер от 18,30 часа. Патетата са излюпени в Спасителния център за диви животни на сдружение "Зелени Балкани" от родители, които са били заложени като мюрета от бракониери или са открити с наранявания.

В нов дом за дивите патета ще се превърнат водите на езеро "Загорка", където преди месец бяха освободени близо 20 техни събратя по съдба.

"Освобождаваме само тези птици, които са достатъчно пораснали и са с поникнали махови пера на крилете", обясни ръководителят на центъра д-р Руско Петров.

В Спасителния център живеят и 60 щъркела, спасени и лекувани от различни травми. "Някои от тях са оперирани и все още се възстановяват, на други не са им поникнали достатъчно пера, за да летят на дълъг път", каза д-р Петров. Затова те ще презимуват в базата на "Зелени Балкани" в Стара Загора. Около 30 от тях обаче вече са напълно възстановени и на 13 септември ще бъдат пуснати на свобода.

Опитът на спасителите досега показва, че осбоводените щъркели успяват да се присъединят към ятата, отлитащи на юг към топлите страни.

Коментари към новината

Още новини от Забавно