Новини от област Стара Загора и България

Христофор Бунарджиев: Информацията за рекорд в добива на пшеница е преувеличена

2777 07/09/2021 15:02 Агро Земеделие
Христофор Бунарджиев: Информацията за рекорд в добива на пшеница е преувеличена
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Рекордно високи добиви на пшеница от над 7 000 000 тона е ожъната това лято в България, като това е най-голямото количество за последните години, съобщиха от браншовата организация на зърнопроизводителите. Според тях поне от две десетилетия в пазарната статистика не е регистриран толкова висок среден добив при толкова висока изкупна цена на зърното.

С така изнесените данни не е съгласен един от големите търговци на земеделска техника в България, Христофор Бунарджиев.

"Мисля, че тази информация е безумие, тя не отговаря на истината", посочи за Divident.€U Христофор Бунарджиев като собственик на групата „Булагро“, която обединява 7 компании, които освен търговска, развиват и производствена дейност.

"В най-добрия случай добивът на пшеница в страната ще бъде от порядъка на 6,7 млн. тона. Или - ако нормалните добиви за страната са 6 - 6,2 млн. тона, то ще отбележим около 500 000 тона повече в сравнение с миналата година", смята Бунарджиев.

В Стара Загора средните добиви на пшеница се движат между 570 - 580 кг/дка, казват зърнопроизводители. "Булагро" също отбелязва 20% ръст в добива на пшеница в сравнеие с миналата година.

„Ако сравним добивите на пшеница с 2020 година, те действително са рекордно високи. Но нека не забравяме, че 2020 година беше година на рекордна суша, година, в която липсваха зимните валежи, пшеницата не можа да мине през процеса на яровизация и по-късно през процеса на братене. Затова, ако търсим сравнение през последните 5 години, ще видим, че най-добрите резултати са постигнати през 2017 г.“, отбелязва старозагорският предприемач. И все пак, макар и без рекорд, може да се каже, че земеделските производители ще поемат глътка въздух след две поредни тежки години", допълва той.

Според Христофор Бунарджиев информацията за рекордно високи добиви на пшеница би могла да притисне цената на пшеницата, която надмина 250 евро за тон на международните пазари. Високата цена се отразява и върху експортните цени на българската пшеница. Тази сутрин на борсата /CIF/ цената на пшеницата беше 243 евро/тон, а миналата седмица цената на тон пшеница надмина 250 евро.

"Надявам се по-високите добиви и по-високите цени да попълнят дупките, които зейнаха в портфейлите на фермерите. Голяма част от тях бяха изправени на ръба на фалита. Някои от клиентите ни фалираха и сега имаме проблеми с разплащането на продукти, закупени от тях и неплатени през 2019 и 2020 година, казва Бунарджиев.

Земеделската година безспорно е добра, въпреки че се увеличават разходите на фермерите. Докато в края на декември и началото на януари цените на амониевата селитра, предлагана от „Булагро“, е била между 305 - 310 лв на тон, в края на април тя стига цена 650 лева/тон. Върху финансовото състояние на зърнопроизводителите оказва влияние и ръстът на горивата, който е около 30%. В сектора заплатите също отбелязват ръст от 10-15%.

Коментари към новината

Още новини от Агро