Новини от област Стара Загора и България

Георги Гьоков: БСП направи всичко възможно, за да реализира мандата

1409 07/09/2021 11:45 Политика Опозиция
Георги Гьоков: БСП направи всичко възможно, за да реализира мандата
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Този парламент не успя да свърши почни нищо за краткия си живот, казва Георги Гьоков

Президентът Румен Радев ще приеме днес в 17 часа на "Дондуков" 2 представители на парламентарната група на "БСП за България", на която връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Националният съвет на партията взе решение да върне нереализиран мандата. Той беше последния опит на този парламент за  сформиране на кабинет в рамките на това НС.

За направеното до момента, за политическата обстановка и политическата криза в страната разговаряме с народния представител от "БСП за България" от Старозагорски регион и председател на Комисията по труда и социалната политика в 46-то Народно събрание - Георги Гьоков.

- Господин Гьоков, днес БСП връща мандата за съставяне на правителство? Успяхте ли да направите всичко възможно, за да се преодолее политическата криза в страната?
- БСП като отговорна партия направи всичко възможно, за да се избегне парламентарната криза. След отказа за разговор от страна на „Демократична България“, след отказа за подкрепа на мандата от страна на „Има такъв народ“ и след срещата с „Изправи се БГ. Ние идваме“, стана ясно, че няма как да се осигури мнозинство, което да застане зад едно редовно правителство. Така стигнахме до решението БСП да върне мандата. Бяхме готови да предложим министър-председател, правителство с експерти, включително с участието на хора от служебния кабинет.

- Може ли да се смята, че невъзможността за компромис от страна на българските политици е признак за безотговорност от тяхна страна?
- Няма да вменявам вина на този или онзи политик. Само мога да изразя учудването си, че тези, които спечелиха изборите, отказаха да поемат отговорността да управляват държавата, след като получиха подкрепа от другите партии с изключение на ГЕРБ и ДПС. Ние им дадохме категорична подкрепа.

Аз бях много изненадан, когато при срещата с „Има такъв народ“ по наша покана те казаха, че не сме подкрепили правителството им. БСП последователно, дори с решение на Националния съвет изрази подкрепата си за съставяне на правителство с мандата на „Има такъв народ“. Разбира се, имаше и условности, но това е нормално. Няма как да заложим името и авторитета си на 130-годишна партия без каквото и да било условие. За мандата на ГЕРБ не мога да говоря, там не можеха да се случат нещата. Затова няма как да виним политиците за нещо, което не се е случило. Отказът от съставяне на правителство също се прави за доброто на България.

- БСП можеше да изчака актуализацията на бюджета и тогава да върнете мандата, но не го направи. Защо?
-Този въпрос беше широко коментиран в Националния съвет, когато взехме решението си за връщане на мандата. Коментарът на колегите беше, че има възможност да се приеме бюджета дори ако се върне мандата на 7 септември.

Днес ще разглеждаме в парламентарна зала т. нар. малки бюджети – бюджета на НЗОК, на ДОО. Утре може да се гледа в зала актуализацията на второ гласуване на държавния бюджет. Всичко е пресметнато от нас в полза на приемане актуализацията на бюджета.

Удължаването на връщането на мандата по принцип говори за задкулисие, за договорки. При нас винаги е било на показ всяко едно действие и решение. Българите са се уверили, надявам се, че винаги сме се стремили към стабилност в държавата. Актуализация на бюджета ще има и след днешното връщане на мандата.

- Какво успя и какво не успя да свърши 46-то Народно събрание?
- Този парламент не свърши почти нищо за краткия си живот. Не прие нито един закон освен няколко ратификации, които са задължителни. Заради краткото време и правилника, който приехме за публични обсъждания на внесените законопроекти, беше малко трудно да се случи каквото и да било.

Парламентът тръгна по линията на популизма с изслушване на министри от служебния кабинет, дори се стигна до парадокса, че едни и същи министри по едни и същи теми бяха изслушвани в парламента.

Този парламент можеше да направи първи стъпки към приемането на една съдебна реформа. Може би ще се отчете за това кратко време рекорден брой заседания на комисиите, на парламента, защото през цялото време работихме при удължено работно време.

Хората обаче не гледат колко време си работил, а какво реално си свършил. Нямам добра оценка за продуктивността на 46-то Народно събрание.

- Удовлетворен ли сте от работата на Комисията по труда и социалната политика, която председателствате?
- Социалната комисия имаше доста работа през изминалите 2 месеца. Като недостатък на парламента мога да кажа, че късно бяха конструирани комисиите на НС. Това не има даде възможност да се разгърнат в пълна степен. В комисията успяхме много експедитивно да разгледаме актуализацията на бюджета на ДОО и на социалната сфера. Изслушахме всички становища и проведохме 2 редовни и 3 извънредни заседания. Не се впуснахме да разглеждаме закони, внесени популистки с ясното съзнание, че няма как да бъдат приети на този етап.

- Направи ли се необходимото за пенсионерите? Могат ли те да бъдат спокойни за насъщния си в предстоящата нова вълна на ковид кризата?
- Изключително много проблеми са натрупани в пенсионната ни система с времето. Те са довели до огромно неравенство и висок риск от бедност. Последни сме в Европа по минимална, максимална, средна пенсия. Каквото и да се направи за пенсионната система, все ще бъде малко. За едно могат да бъдат удовлетворени пенсионерите – че в момента всички парламентарните групи са стигнали до извода, че трябват реални действия за увеличаване на доходите им.

Служебното правителство направи крачка с предложенията си в тази посока. Ще бъде консенсусно, според мен прието решението минималната пенсия да стане 370 лв, колкото е прага на бедност. Служебното правителството въвежда в държавния бюджет нов вид социална помощ, която да допълва пенсията до прага на бедността. Догодина той ще се изчислява по нова методика и трябва да стане 412 лв.

Тези две стъпки са добра новина за пенсионерите. Все по-малко от тях ще живеят под прага на бедност, а това трябва да бъде основна задача на всяко следващо правителство след ГЕРБ. Надявам се още нещо добро да се случи в тази посока. Коефициентът на тежест на една осигурителна година ще бъде вдигнат от 1,2 на 1,35. От години насам ние предлагаме дори този коефициент да стигне до 1,5. За съжаление нашето предложение за преизчисляване на пенсиите няма да се случи. За да не се налага преизчисляване на пенсиите за в бъдеще, необходим е ремонт на член 100 от Кодекса за социално осигуряване, където се регламентира осъвременяването на пенсиите.

- Има ли излизане от тази политическа криза или ще продължим от избори в избори?
- Трудно бих направил прогноза, макар че отдавна съм в политиката. Не разполагам с инструментариума на политолози, социолози. Като гледам обаче как се развиват нещата, трудно бихме излезли от политическата криза, ако няма разум в политическите партии. В следващия парламент с малки разлики няма да е коренно различна картината от тази в момента.

Според мен, БСП ще си вдигне резултата. Мисля, че действията на „Има такъв народ“ не бяха разбрани от българите. Това може би ще доведе до намаляване на резултата им.

Добро решение ли ще бъде според Вас  да се проведат избори две в едно?
- Ако мислим за демокрацията, по-добре ще бъде изборите за президент и парламент да бъдат на различни дати.
Ако се има предвид обаче, че това са трети поред избори в държавата, а те са свързани и с доста разходи, може би ще е по-добре формулата две в едно. Убеден съм, че президентът ще направи най-добрия за демокрацията избор.

Коментари към новината

Още новини от Политика