Новини от област Стара Загора и България

В казанлъшкия парк "Тюлбе"

Откриха празниците в Долината на тракийските царе

1254 03/09/2021 23:28 Култура Сцени
Откриха празниците в Долината на тракийските царе
Divident.€U Divident.€U

За опазване на културните ценности бяха отличени двама казанлъшки полицаи

Кметът на Казанлък Галина Стоянова приветства гостите на официалното откриване на 16-те Празници в долината на тракийските царе в парк „Тюлбе“, на  сцена до паметника на ЮНЕСКО – Казанлъшката гробница. Тя отбеляза, че централно място на събитията в следващите дни ще бъде язовир „Копринка“, до уникалния град на траките – Севтополис и анонсира трите спектакъла на Старозагорската опера. Кметът на Казанлък обяви премиерата тази вечер на Общинския театър „Любомир Кабакчиев“ с „Мистериите на траките – Орфей“ и благодари на ръководителите на културните институти, които организират събитията. „Специални благодарности към онези, които пазят тракийското наследство, пазят го и го представят за жителите и гостите на града по уникален начин – директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов и неговият екип и отбеляза важното им участие в изпълнението на мащабния проект „Светът на траките“.

 Сред нас са и двама мъже, служители на РПУ Казанлък с изключителен принос за обогатяване на нашето културно-историческо наследство, посочи Галина Стоянова. Тя разказа за професионалните действия на Пламен Станев Фитков и Галин Дойчинов Пашалов от Районно управление - Казанлък през 2017 година, благодарение на които важни находки бяха запазени за поколенията. Последвалата идентификация показа, че се касае за ценни експонати. След продължила години съдебна процедура ценните предмети бяха отнети в полза на държавата. По описания нормативен ред артефактите преминаха всички законови процедури и в последствие бяха вписани във фондовото богатство на Историческия музей в града. „В знак на признателност за изпълнение на професионалните си задължения“ двамата казанлъшки полицаи бяха удостоени с благодарствени грамоти и парични награди.

 На гостите на празничните дни, посветени на древната тракийска култура Кметът на Казанлък пожела: „Наслаждавайте се на Празниците! Намерете своето нещо, което ще отнесете в града си от тук, за да усетите колко красива е тази долина – тя ухае не само на рози, но и на много култура, сърдечност, дух и светлина!“.

Тази година наградата на името на „Професор Александър Фол“ за изследване и голям принос в популяризирането на тракийската култура е присъдена на професора по стара история към СУ „Свети Климент Охридски“ д-р Петър Делев. Заради пандемичната обстановка и карантиниране отличеният учен нямаше възможност да присъства лично и по негово желание отличието прие директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов. Той благодари за признанието от името на проф.Делев: „Проф. Александър Фол е един от моите учители в науката за древността! За мен тази награда е висока чест!“, сподели отличеният проф. Петър Делев. Ежегодната награда на името на видния български учен-траколог проф. Александър Фол е учредена преди шестнайсет години, по предложение на Исторически музей "Искра" с решение на Общински съвет. Наградата се присъжда за проучване и популяризиране на тракийското наследство на Казанлъшката долина и като цяло в България. Първият носител на приза на проф.Фол е проф.Георги Китов през 2006 г. През годините с него са удостоявани утвърдени български учени, с голям принос в изучаването и съхраняването на древната тракийска цивилизация.

Сред официалните гости на вечерта бяха делегация от Община Дидимотика, водена от Кмет на Община Дидимотика Ромилос Хаджигианоглу, бивши и настоящи народни представители, представители на ръководствата на съседни общини, на обществени институции и културни институти. Сред официалните лица бяха и носители на наградата на името на професор Александър Фол в минали години – проф. Валерия Фол, почетни и вписани граждани на град Казанлък, бивши кметове на Община Казанлък, представители на държавни институции и културни институти, общински съветници, кметове на кметства, приятели и гости на Казанлък.

Публиката за първи път съпреживя спектакъла на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ „Мистериите на траките – Орфей“ – интерпретации върху легендите, ритуалите на Тракийските прародители на Долината, завещали ни космически кодове за разгадаване.

 Честити 16-и Празници в Долината на тракийските царе!

Коментари към новината

Още новини от Култура