Новини от област Стара Загора и България

Изпълнителният директор на "Енергоремонт-Гълъбово" АД

Инж. Евгени Станчев: Без централите в "Марица Изток" изпадаме в енергийна криза

Инж. Евгени Станчев: Без централите в Марица Изток изпадаме в енергийна криза
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Инж. Евгени Станчев е директор на най-голямото предприятие, което извършва ремонтно-монтажни дейности в централите от комплекса „Марица Изток“ – „Енергоремонт - Гълъбово“ АД. 80% от ремонтната дейност на компанията е на територията на комплекса.

Разговаряме с него за проектите в енергетиката, за бъдещето на комплекса „Марица Изток“ и причините за високата цена на тока в България.

- Господин Станчев, какво включва ремонтната дейност на „Енергоремонт –Гълъбово“ на територията на комплекса „Марица Изток“ тази година?
- Току що приключи проекта в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ за модернизация на сероочистките. Двете сероочистващи инсталации бяха модифицирани и с цел повишаване степента на десулфуризация. Тя надмина 97%! Сроковете бяха кратки – имахме на разположение по 10 дни на абсорбер. На обекта работиха над 300 човека при денонощен режим на работа, за да успеем да приключим задачата в  кратък срок.

През септември и ноември последователно излизат в в планов ремонт двата блока на ТЕЦ „Ей И Ес Марица Изток 1“. Тази година за първи път от пускането на централата в експлоатация ще се ремонтират някои от най-отговорните органи за управление на турбините. През септември в ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще приключат плановите ремонти на Блок 3 и 4 и очакваме през октомври да стартира модернизацията на Блок 7. Тази модернизация има за цел намаляване емисиите на азотни окиси така, както това вече беше постигнато при Блок 5, 6 и 8. Оборудването, което предстои да бъде инсталирано вече е произведено от Енергоремонт и доставено на територията на централата.

Като цяло в областта на енергетиката в България стана все по-трудно да се работи, защото липсва яснота за развитието на отрасъла. Няма стратегия и план за развитите. Очевидно няма и нужните воля и експертиза за изготвянето им. Така, например, до преди 2 месеца усилено се тръбеше, че трябва да се закрие държавната централа като губеща, замърсяваща и и изобщо излишна. Сега се констатира, че тя трябва да работи на пълна мощност, за да се преодолее дефицита на електроенергия в страната и в региона на Балканите като цяло и да се поддържа стабилна електроенергийната система, за да се обезпечи промишлеността и бита с необходимото им електричество. Затова всички над 800 работници на нашето предприятие се подписаха единодушно в подписката на синдикатите за запазване на комплекса „Марица Изток“.

- Какво е мнението Ви за изграждане на газова централа на територията на „ТЕЦ Марица Изток 2“?
- Ако минем на газ, цената на ел.енергията ще бъде 2-3 пъти по-висока от днешните и без друго рекордно високи нива. Всичко останало, за което се говори – зелен, син водород, улавяне на въглеродните емисии, на този етап е по-скоро в сферата на теориите или направо казано утопия. Като анализираме опита на другите страни в Европа, чиято енергетика е силно зависима от изкопаеми горива – Германия, Полша, Чехия, стигаме до извода, че през следващите 10 години единственото реалистично решение е централите в района на комплекса „Марица Изток“ да горят въглища и да си плащат квотите. При това тези въглища са местен ресурс и брутната им себестойност изключително ниска. При настоящите цени на ел.енергията, централите могат да покриват разходите си за квоти и гориво.

Най-належащо е държавата в спешен порядък да започне раговори с Европейската комисия за преразглеждане на условията, при които въглищните централи да продължат работа до намирането на устойчиво, дъглосрочно, практически приложимо и икономически целесъобразно решение както и, разбира се, на източниците и механизмите за финансирането му. Без държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ както и дори само без една от другите две, т.нар. американски централи в комплекса България ще изпадне в енергийна криза. Ще се наложи да купуваме ток от съседите си, на каквато цена ни поискат и, ако изобщо има какво да ни продадат. Истината е, че те нямат достатъчно ел.енергия и няма какво да ни дадат. Ето, в края на месец август виждаме, че всички съседни страни без иключение внасят от нас ел.енергия. В момента България изнася за съседните страни над 1 900 мегавата ел.енергия, което почти отговоря на мощността на АЕЦ „Козлодуй“. Това означава, че те не разполагат с достатъчно електричество и не могат да внесат електричество на по-изгодна цена. Ако и ние нямаме, какво става?

- Големият износ ли е причината за високата цена на тока?
- Да, това е една от основните причина за високата цена на тока през последния месец, но трябва да се подчертае, че върху цените изключително силно и постоянно влияе цял комплекс от фактори, чиито корени се намират в националната ни политика, политиката на ЕС и в геополитиката.

- Какви нови възможности за производство на ел.енергия бихме могли да използваме в бъдеще?
- Реално внедряваните и работещи през последните години технологии в повечето страни от ЕС включват изграждането на горивни инсталации с комбиниран паро-газов цикъл, котли-утилизатори за използване на отпадъчна топлина от различни производство и, разбира се, инсинератори за изгаряне на отпадъци като последните играят и много по-ключова роля за опазване на околната среда. Енергоремонт – Гълъбово  повече от 10 години произвежда и доставя оборудване за такива инсталации в редица европейски страни – Германия, Норвегия, Финландия и др. В България, както може да се очаква, такива инсталации, все още няма, а единственият по-съществен проект – заводът за изгаряне на отпадъци в София вече 10 години дори не е навлязъл във фаза проектиране.

- Усети ли секторът криза заради пандемията?
- Имаше действително един период на сътресение, както заради пандемията, така и заради високата цена на металите, които поскъпнаха с почти 50%. От 2 месеца обаче има голямо раздвижване, размразиха се много проекти. Както знаете, тази година вече изработихме и доставихме цялото оборудване под налягане за изграждане на нов енергоблок в топлоелектрическа централа в Германия. Освен на територията на комплекса „Марица-Изток“, имаме и други ключови проекти на територията на страната. Един от тях е модернизацията на турбогенератор 3 в „Топлофикация София". Той включва инсталирането на нови турбина, генератор както и на всички линии и системи, необходими за тяхната работа.

Коментари към новината

Още новини от Икономика