Новини от област Стара Загора и България

Дарин Петков: Фестивалът "Пиеро" ще бъде вълнуващ празник за старозагорци

1818 28/08/2021 09:03 Култура Сцени
Дарин Петков: Фестивалът Пиеро ще бъде вълнуващ празник за старозагорци
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

И тази година от 24 до 29 септември Стара Загора ще се превърне в столица на куклено-театралното изкуство. Международният куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ е част от културната идентичност на Стара Загора, с доказана устойчивост и перспектива за развитие.

За това как върви подготовката му и какво ще може да видим и преживеем през фестивалните дни, разговаряме с директора на Държавен куклен театър - Стара Загора, Дарин Петков.

- Господин Петков, наближава тазгодишното издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“? Има ли трудности при подготовката му, предвид ковид ситуацията?
- Тази година действително провеждаме фестивала в ситуация на ковид и това наложи доста промени в последния момент. Ситуацията създаде трудности в организацията. Още при сключването на договорите с участниците във фестивала поставихме изискването те да имат документ за ваксинация или PCR тест.

В последния момент се отказаха двама членове на журито от Италия, защото страната им попадна в червената зона. За разлика от другите издания, тази година имаме значително по-малко участници от чужбина. Ще пристигнат 4 външни трупи от Европа – от Унгария, Словакия, Франция и Италия. Хората се притесняват какви ще бъдат условията и изискванията, за да влязат в България.

Въпреки всички трудности, ще представим на старозагорци и гостите на града прекрасни, вълнуващи спектакли и събития. Планираме програмата да бъде представена на възлови точки в града.

- Колко постановки участват във фестивалната програма?
- В програмата участват 10 постановки. За 6-те дни на фестивала ще се включат 350 гости - официални лица и участници в програмата. Студенти от НАТФИЗ ще представят своя постановка, гостува и уникалният спектакъл с режисурата на Нина Димитрова –„Дневникът на един луд“. Ще видим постановки на куклените театри от Русе, Варна, Плевен, Пловдив, както и частни формации.

Театър „Корсар“ ще ни покаже спектакъла „Хартиени истории“. Русенският театър идва с „Криворазбраната цивилизация“. Ще гостува театър „Ателие 313“.

Ще направим официално откриване във фоайето на Държавна опера, след което веднага ще гледаме там първата постановка от конкурсната програма. Тя е на Плевенския Драматично-куклен театър "Иван Радоев".
Старозагорският куклен театър ще представи последния си спектакъл за възрастни – „Прегаряне“, но като домакин няма да се включи в конкурсната програма.

- Какъв е съставът на журито тази година?
- Журито има само 1 чужденец – чудесната  режисьорка от Петербург, Русия - Анна Иванова. В състава му влизат още Веселка Кунчева, Мариета Голомехова, Петър Цанков, Анна Иванова, Митко Новков.

- Къде ще се проведат основните събития?
- Ще работим на сцените на Държавна опера, на Драматичен театър, на сцената на Културния център, на Кукления театър. Ще има фестивални събития и в Къщата на арх. Димов, както и в арт пространството на ул. "Сава Силов". Там подготвяме изложба на плакати, осигурени от СБХ. Предвиждаме изложба живопис и пластика и във фоайето на Кукления театър. Традиционната анимационна кинопанорама ще бъде в библиотеката.

Искам да подчертая, че всички културни институти в Стара Загора обединиха усилия, за да се случи фестивала. Това е много значимо сътрудничество, което прави впечатление и вдъхва респект у гостите от страната и чужбина.

- Какво ще можем да видим извън фестивалната програма?
- За първи път ще направим уъркшоп за графичен дизайн. Той ще се проведе в библиотека „Родина“ и е с продължителност 4 дни. От тази творческа работилница могат да се възползват както професионалисти, така и начинаещи.
Уъркшопът завършва с изложба от участниците на тема „Плакатът – флагман на графичния дизайн“.

Подготвяме също уъркшоп за пиар комуникации в областта на изкуството. Той ще се проведе от млади, надеждни специалисти, завършили тази специалност в НАТФИЗ.

- Ковид кризата постави пред голямо изпитание всички хора на изкуството, особено актьорите. Какво е Вашето послание към тях?
- Колеги, каквото и да става, нас ни има! Хората имат необходимост от нас. И в тези трудни условия, ние ще продължаваме да работим и да радваме почитателите на сценичното изкуство с високохудожествени произведения, ще продължим да ги вълнуваме. Стара Загора заслужава театралните си празници и ние ще направим всичко възможно, за да ги направим незабравими за хората.

Коментари към новината

Още новини от Култура