Новини от област Стара Загора и България

Заради Националния тракийски фестивал

Запълниха всички хотели на Старозагорските бани за уикенда

15273 24/08/2021 13:13 Туризъм Почивка
Запълниха всички хотели на Старозагорските бани за уикенда
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорските минерални бани стават все по-привлекателни за туристите

Участниците и гостите на  Националния тракийски фестивал „Богородична стъпка“ запълниха всички хотели на Старозагорските минерални бани през уикенда. Курортът разполага с леглова база за 900 души и тя е запълнена, съобщи кметът на Старозагорските бани – Станчо Станев. Наложи се да насочим някои от гостите и участниците във фестивала към хотели в Стара Загора, допълва той. Повечето от гостите  желаят да останат извън фестивалните дни и да се насладят на чистия въздух и минералната вода.

Интересът към Старозагорските минерални бани, чийто въздух и минерална вода съперничат на най-известните  места за спа туризъм в страната не е само по време на националния фестивал. От общинското ръководство отбелязват ежегодно увеличение на туристите. Днес в курортното селце работят 13 хотела – „Калиста СПА хотел“, "Армира", "Извор", базата на „Мини Марица-изток“, хотел "Гроди" и др. Последно отвори врати и единственият държавен хотел, който работи по програмата на НОИ – балнеохотел „Загоре“.

Има доста свободни количества минерална вода, която може да се използва, казва кметът на корорта Станчо Станев. Тази година със средства, отпуснати от Община Стара Загора са асфалтирани улиците на селото и то има много по-добър вид.
Курортът ще стане още по-привлекателен за туристите след реализирането на проекта за ремонт на Обществената баня в селото. На този етап работи само женската баня. Мъжката все още остава затворена заради компрометиране на покрива.

Преди около 2 години Община Стара Загора кандидатства по проект за изграждане на туристически център в Старозагорските бани, който включва Праисторическата могила и римските терми, както и цялостен ремонт на Общинската баня.
През септември пък започват археологически разкопки на територията на най-големия рудодобивен център в Европа, който се намира в района на Мечи кладенец, съобщи кметът Станчо Станев.

Статут на курортно селище Един от проблемите пред бъдещите инвеститори е старата пречиствателна станция и канализацията , строени преди 60 години. Селото разполага с проект за изграждане на канализация отпреди 10 години, но средства за реализирането му на този етап няма. За осъществяването на проекта за канализация ще бъдат необходими около 8-9 млн.лева. Според кмета Станев проблемите биха се решили ако се отреди на Старозагорските минерални бани статут на курортно селище или ако селата в Старозагорска община участват в оформянето на една голяма селска община. Друг проблем пред Старозагорските минерални бани е липсата на ПУП. Очаква се в скоро време старозагорският общински съвет да приеме Подробен устройствен план на Старозагорските минерални бани, съобщават от кметството. Приемането му би решило много проблеми пред инвеститорите.

Жителите Днес в Старозагорските минерални бани живеят постоянно 220 души. Има и около 200 души с настоящ адрес, като селото е едно от най-предпочитаното за купуване на вилни имоти. 50% от постройките в курорта са изградени с отстъпено право на строеж върху държавна земя. На този принцип са построени и голяма част от къщите във вилната зона. Много от собствениците започват да изкупуват земята, върху която е построен имотът им от държавата на пазарни цени.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм